ΑΘΗΝΑ
06:05
|
25.04.2024
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και ο Σαουδάραβας ομόλογος Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αναμένεται να συναντηθούν σύντομα στο Ιράκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι συνομιλίες Ιράν και Σαουδικής Αραβίας με στόχο την πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων μετά την κρίση που πέρασαν το 2016 φαίνεται πως αποδίδουν καρπούς. Μετά τον πέμπτο γύρο διαπραγμάτευσης στη Βαγδάτη ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των δύο χωρών στα τέλη Απρίλη, Ιρανός βουλευτής μιλώντας σήμερα στο ημι-επίσημο πρακτορείο Φαρς προέβλεψε πως πολύ σύντομα θα μπορούσαν να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών αμφοτέρων χωρών στο Ιράκ.

«Ο Ιρανός Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και ο Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν της Σαουδικής Αραβίας θα συναντηθούν σύντομα στο Ιράκ για να συζητήσουν ζητήματα όπως το άνοιγμα των πρεσβειών και περιφερειακά ζητήματα όπως η κρίση στην Υεμένη», δήλωσε στο Fars ο Ιρανός βουλευτής Τζαβάντ Καρίμι Κοντουσί, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η σουνιτική μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας και το σιιτικό Ιράν, που διαγκωνίζονται για την αύξηση της επιρροής τους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, ξεκίνησαν απευθείας συνομιλίες πέρυσι για να προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τις εντάσεις.

Ο πέμπτος γύρος συνομιλιών μεταξύ των περιφερειακών αντιπάλων που πραγματοποιήθηκε στις 25 Απρίλη στη Βαγδάτη, χαρακτηρίστηκε από τους Ιρανούς διπλωμάτες «θετικός».

Η Σαουδική Αραβία είχε αποφασίσει να παγώσει τις σχέσεις με το Ιράν το 2016, μετά την εισβολή Ιρανών διαδηλωτών στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη έπειτα από την εκτέλεση ενός Σαουδάραβα δημοφιλούς Σιίτη ιερωμένου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα