ΑΘΗΝΑ
22:43
|
08.02.2023
Η συμπεριφορά της Τουρκίας «είναι παράνομη και αναθεωρητική» και πως στρέφεται κατά της ελληνικής κυριαρχίας τόνισε ο υφυπουργός Άμυνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ενημέρωσε σήμερα τους υπουργούς Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες για την συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας επισημαίνοντας τον μεγάλο αριθμό παραβιάσεων και υπερπτήσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 27 Απριλίου.

Τόνισε πως η συμπεριφορά της Τουρκίας «είναι παράνομη και αναθεωρητική» και πως στρέφεται κατά της ελληνικής κυριαρχίας και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Κατά τα άλλα, στο Συμβούλιο συζητήθηκαν η εφαρμογή της «Στρατηγικής Πυξίδας», με ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματικότητα των αποστολών και επιχειρήσεων Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ) και οι στρατιωτικές διαστάσεις και πτυχές ασφαλείας της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Κατά τη συζήτηση για τη «Στρατηγική Πυξίδα», ο υφυπουργός ανέφερε ότι οι προσπάθειες της ΕΕ πρέπει να στοχεύσουν και να καθορίζονται από «αξιοπιστία, ευκινησία, επιρροή και συνέχεια».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς συμμετείχε επίσης στη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ‘Αμυνας (EDA) κατά την οποία εγκρίθηκε η ίδρυση, εντός του Οργανισμού «Κόμβου για την Καινοτομία στον τομέα της ‘Αμυνας ΕΕ» και συζητήθηκαν τα αποτελέσματα ανάλυσης του EDA για τα κενά στις επενδύσεις του τομέα της Άμυνας ΕΕ.

Κατά την παρέμβασή του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία υπογραμμίζουν την ανάγκη για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και την αύξηση των δαπανών για επενδύσεις στον τομέα της ‘Αμυνας. Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε τη σημασία πλήρους αξιοποίησης των εργαλείων (PESCO DF) που διαθέτει η ΕΕ για ενίσχυση των αμυντικών επενδύσεων και της Αμυντικής Βιομηχανικής και Τεχνολογικής Βάσης της ΕΕ και την κάλυψη των επενδυτικών κενών με έμφαση στις αμυντικές τεχνολογίες αιχμής, ώστε να ενισχυθεί μακροπρόθεσμα η ανθεκτικότητα της ΕΕ.

Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ενίσχυση των αμυντικών επενδύσεων της ΕΕ και υπενθύμισε την Εθνική Δήλωση (της Ελλάδας) κατά την υιοθέτηση της Στρατηγικής Πυξίδας, περί ειδικής μεταχείρισης των αμυντικών δαπανών σε σχέση με δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη ότι, λόγω των απειλών και προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, οι αμυντικές μας δαπάνες υπερβαίνουν το 2% του ΑΕΠ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χωρίς τέλος η αύξηση των θυμάτων από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία

Εγκώμια Σολτς για το τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον Ερντογάν

Σε άμεση ανακωχή καλεί πολιτικός αντίπαλος του Πούτιν

Χωρίς Χρηματιστήριο η Τουρκία ως τις 14/2

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα