Οι Αυστραλοί προσέρχονται αρκετά «κουρασμένοι» και μπερδεμένοι στις κάλπες το προσεχές Σάββατο, μετά από τρία χρόνια πυρκαγιών, πλημμυρών και πανδημίας. Αναμένεται να είναι μια σκληρή πολιτική αναμέτρηση, η οποία όμως πιθανότητα θα σηματοδοτήσει το τέλος της συντηρητικής διακυβέρνησης.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά τους κεντροαριστερούς Εργατικούς να προηγούνται, υποδηλώνοντας ότι μια κυβέρνηση υπό τον βετεράνο βουλευτή του κόμματος Άντονι Αλμπανέζε θα ήταν πιο φιλική προς το περιβάλλον και λιγότερο ανταγωνιστική προς την Κίνα.
Παρόλα αυτά, ο νυν πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, ο οποίος ηγείται ενός συντηρητικού συνασπισμού, φαίνεται να κλείνει γρήγορα το χάσμα καθώς πλησιάζει η ημέρα των εκλογών.
Η έντονη προεκλογική εκστρατεία έχει χαρακτηριστεί από φόβους για εκτίναξη των τιμών, διχασμούς στην ηγεσία του Μόρισον και αγωνία για τις δύσκολες μέρες που έρχονται.
Τα τελευταία τρία χρόνια, ο άλλοτε ζηλευτός τρόπο ζωής της Αυστραλίας έχει «ανατραπεί» από αλλεπάλληλες πυρκαγιές, ξηρασίες, την πανδημία Covid-19 και πολλές μεγάλης έκτασης πλημμύρες.
Οι Αυστραλοί -συνήθως μερικοί από τους πιο αισιόδοξους ψηφοφόρους στον κόσμο- έχουν γίνει αισθητά πιο δυσαρεστημένοι με τη ζωή τους, πιο απαισιόδοξοι για το μέλλον τους και έχουν απομακρυνθεί περισσότερο από τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Ipsos».
«Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για τη χώρα», δήλωσε ο Μαρκ Κένι, καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας. «Υπάρχει αρκετή δυσαρέσκεια με αυτή την κυβέρνηση και η θέση του πρωθυπουργού έχει αμφισβητηθεί αρκετά».
Έρευνες δείχνουν ότι η αδιαθεσία είναι έντονη μεταξύ των γυναικών και των νεότερων ψηφοφόρων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την προοπτική να είναι φτωχότεροι από τους γονείς τους, ενώ κληρονομούν μια χώρα στο έλεος της κλιματικής αλλαγής, η οποία και βρίσκεται σε μια ολοένα και πιο «δύσκολη» γεωπολιτική γειτονιά.
Λίγο περισσότεροι από 17 εκατομμύρια Αυστραλοί είναι εγγεγραμμένοι για να προσέλθουν στις κάλπες το Σάββατο, εκλέγοντας 151 αντιπροσώπους στην Κάτω Βουλή και τα μισά μέλη της Γερουσίας. Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική και οι ψηφοφόροι κατατάσσουν τους υποψηφίους με σειρά προτίμησης, προσθέτοντας επιπλέον επίπεδα απρόβλεπτου στο αποτέλεσμα.
Ο 54χρονος Μόρισον ελπίζει σε μια επανάληψη του «θαύματος» του 2019. Θα πρέπει όμως να ξεπεράσει το συλλογικό τραύμα της τελευταίας τριετίας.
Μέσα σε λίγους μήνες από τη νίκη του, οι πυρκαγιές του «Μαύρου Καλοκαιριού» θα κάλυπταν τα ανατολικά της χώρας, καίγοντας μια περιοχή στο μέγεθος της Φινλανδίας και πνίγοντας το Μπρίσμπεϊν, το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη με έντονο καπνό για εβδομάδες.
Η απόφαση του Μόρισον να κάνει οικογενειακές διακοπές στη Χαβάη στη μέση της κρίσης σχολιάστηκε ευρέως, όπως και η υποβάθμιση της υπόθεσης από τον ίδιο.
Μόλις τελείωσαν οι πυρκαγιές ξεκίνησε η πανδημία του Covid-19.
Η δημοτικότητα του Morrison αρχικά αυξήθηκε καθώς οι Αυστραλοί παρακολούθησαν τη φρίκη που εκτυλίσσονταν στην Κίνα, την Ιταλία και αλλού από μια κατάσταση κανονικότητας, χωρίς Covid, απολαμβάνοντας το καλοκαίρι τους στις παραλίες.
Το σημείο καμπής ήταν η μεγάλη καθυστέρηση στην κυκλοφορία των εμβολίων, παρά τις υποσχέσεις του Μόρισον ότι η Αυστραλία ήταν στην «πρώτη θέση», περιμένοντας την παραλαβή τους. Η καθυστέρηση παρέτεινε τα λοκντάουν σε μεγάλες πόλεις και το κλείσιμο των συνόρων για δύο χρόνια — χωρίζοντας οικογένειες και δίνοντας στην Αυστραλία τη φήμη ότι είναι μια «πολιτεία ερημίτη» απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό ήταν και το σημείο που ο Μόρισον πήγε από «λίγο πίσω», «αρκετά πίσω» στις δημοσκοπήσεις.
Ο Αλμπανέζε, ένας 59χρονος βετεράνος βουλευτής των Εργατικών, προσπάθησε να κάνει τις εκλογές δημοψήφισμα για την αποπομπή του Mόρισον.
Η δική του εκστρατεία του «μικρού στόχου» έδωσε στον Μόρισον και στα κομματικά ΜΜΕ της Αυστραλίας ελάχιστες ευκαιρίες για κριτική, αλλά και άφησε τους ψηφοφόρους απλά να «μαντεύουν» τι θα μπορούσε να φέρει μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του.
Το Φιλελεύθερο Κόμμα έχει προωθήσει διαφημίσεις που υποστηρίζουν ότι «δεν θα είναι εύκολο με τον Αλμπανέζε» και έχει επανειλημμένα προτείνει ότι είναι επικίνδυνος και «χαλαρός» για την οικονομία.
Το Εργατικό Κόμμα αντέδρασε, ζητώντας από τους Αυστραλούς να «απολύσουν τον ψεύτη».
Περίπου το ένα τρίτο των ψηφοφόρων αναμένεται να κοιτάξει πέρα από τα παραδοσιακά αριστερά και δεξιά κόμματα ως πρώτη προτίμηση.
Μπορούν να επιλέξουν από μια σειρά λαϊκιστών, τους ακροδεξιούς και κεντρώους ανεξάρτητους υποψηφίους που εξοργίζονται από τη στάση των Φιλελευθέρων υπέρ του άνθρακα για το κλίμα.
«Υπάρχει η απόλυτη αίσθηση ότι οι Φιλελεύθεροι ψηφοφόροι που τοποθετούνται κοντά στο κέντρο, οι οποίοι είναι ίσως οικονομικά συντηρητικοί και κοινωνικά προοδευτικοί, έχουν μείνει χωρίς αντιπροσώπευση», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ζόι Ντάνιελ, μια ανεξάρτητη υποψήφια που διεκδικεί μια εκλογική περιφέρεια της Μελβούρνης.
Στα τελευταία στάδια της εκστρατείας, η εστίαση έχει στραφεί στο αυξανόμενο κόστος ζωής σε αυτό που ήταν ήδη ένα από τα πιο ακριβά μέρη για να ζεις στον κόσμο.
Μια δημοσκόπηση που έγινε από την «The Sydney Morning Herald» την Τετάρτη προέβλεψε νίκη των Εργατικών.
Υπάρχει ωστόσο ευρέως η αντίληψη ότι οι επιθέσεις του Μόρισον στο «επικίνδυνο» οικονομικό σχέδιο του Αλμπανέζε μπορεί να αρχίσουν να έχουν αποτέλεσμα.
ΠΗΓΗ: France24