ΑΘΗΝΑ
14:59
|
25.04.2024
Ελεύθερη είσοδος και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα - Χωριστές εκδηλώσεις από τους αρχαιολόγους που διαμαρτύρονται για το διοικητικό καθεστώς των μεγάλων μουσείων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με ελεύθερη είσοδο και ποικίλες εκδηλώσεις, τα μουσεία όλης της χώρας, δημόσια και ιδιωτικά, μικρά και μεγάλα, γιορτάζουν σήμερα τη διεθνή ημέρα τους. Ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, προβολές, εργαστήρια, ψηφιακές παρουσιάσεις, μουσικές παραστάσεις και εκθέσεις είναι μερικές από τις δράσεις που προσφέρουν στους επισκέπτες τους οι μουσειακοί φορείς με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου. Σημειώνεται, ότι κι άλλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν έως τις 22 Μαΐου σε μουσεία του Οργανισμού.

Επιπλέον, με την ευκαιρία του εορτασμού, που φέτος έχει θέμα «Η Δύναμη των Μουσείων», το Ελληνικό Τμήμα του ICOM τιμά κάθε χρόνο ένα ή περισσότερα ελληνικά μουσεία, όπου πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση. Φέτος, το Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος του ICOM επέλεξε τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης -MOMus, ως τιμώμενο φορέα για το 2022, εκτιμώντας ιδιαίτερα το επιστημονικό, εκπαιδευτικό και ευρύτερα πολιτιστικό έργο που επιτελεί, καθώς και για τη δυναμική παρουσία του στον εικαστικό χώρο. Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο μουσείο το Σάββατο 21 Μαΐου, στις 19:30.

Το μήνυμα γενικά της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών «με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών». Ο φετινός εορτασμός επικεντρώνεται στη δυναμική συμβολή των μουσείων σε τρία επίκαιρα ζητήματα: Τη βιωσιμότητα, στη συνειδητοποίηση δηλαδή των περιβαλλοντικών προκλήσεων και στη διάδοση επιστημονικών γνώσεων για την αντιμετώπισή τους, στην καινοτομία-νέες τεχνολογίες – προσβασιμότητα, καθώς η ψηφιακή στροφή των μουσείων συμβάλλει στην προσβασιμότητα των μουσειακών συλλογών, στην πολύπλευρη ερμηνεία τους, στην ενίσχυση των εμπειριών του επισκέπτη και γενικότερα στην προβολή των μουσείων και, τέλος, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Τμήματος του ICOM.

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Χωριστές δράσεις και διαμαρτυρίες για την αλλαγή του διοικητικού καθεστώτος των πέντε μεγάλων μουσείων

Τη συγκυρία του σημερινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων του ICOMOS με τη δρομολόγηση από την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού της αλλαγής του διοικητικού καθεστώτος των πέντε μεγάλων κρατικών μουσείων της χώρας και τη μετατροπή τους σε «κυβερνητικά καταστήματα με Διοικητικά Συμβούλια διορισμένα και ελεγχόμενα από τον εκάστοτε υπουργό» υπογραμμίζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος με αφορμή τη σημερινή γιορτή οργανώνει μια σειρά δράσεων ειδικά στα πέντε μουσεία.

Επισημαίνει μάλιστα ότι «τα πέντε μεγάλα κρατικά μουσεία αλλά και τα μικρότερα μουσεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας επιτελούν όλους τους σκοπούς ενός σύγχρονου μουσείου, όπως ορίζεται διεθνώς, σε αντίθεση με την “παραφιλολογία” για “μη ευελιξία” που αναπτύσσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ για να τα υπονομεύσει». 

Σ’ αυτή τη συγκυρία, το Εθνικό Αρχαιολογικό της Αθήνας, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν δυναμικά στον σημερινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα τη «Δύναμη των μουσείων», με δράσεις και δωρεάν είσοδο για τους επισκέπτες, όπως σε όλα τα μουσεία της χώρας, συμμετέχουν όμως και στην εβδομάδα δράσης του ΣΕΑ με ευφάνταστες και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. 

Με δύο δράσεις συμμετέχει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας. Το Σάββατο στις 11 το πρωί πραγματοποιεί την δωρεάν ξενάγηση με θέμα «Σημεία από την ιστορία του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου», ενώ την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι, ο ΣΕΑ καλεί τους επισκέπτες να γνωρίσουν πτυχές από την ιστορική διαδρομή του μουσείου και να συζητήσουν για τη μελλοντική πορεία του.

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, συμμετέχει στην εβδομάδα δράσης του ΣΕΑ τη Δευτέρα 23 Μαΐου πραγματοποιώντας  δύο ξεναγήσεις, η πρώτη στη μόνιμη έκθεσή του από αρχαιολόγο του Μουσείου που θα παρουσιάσει τη μόνιμη συλλογή αλλά και το έργο του (10.45 π.μ.) και η δεύτερη στα εργαστήρια συντήρησής του.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρων ο «Ιστορικός περίπατος στους δύο αιώνες του νέου ελληνικού κράτους γύρω από το Μουσείο», με τον οποίο συμμετέχει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Σάββατο 28 Μαΐου στη 1 το μεσημέρι.

Οι δράσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου θα πραγματοποιηθούν το πρώτο δεκαήμερο Ιουνίου. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ακυρώθηκε η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Σε δημοπρασία ο εξαφανισμένος για 100 χρόνια πίνακας του Κλιμτ

Δηλώσεις ΣΕΑ για ανακάλυψη τάφου του Πλάτωνα από Ιταλούς ερευνητές

Για να μην κλείσει, το «Αλεξάνδρα», το τελευταίο σινεμά της Καλλιθέας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα