ΑΘΗΝΑ
22:15
|
19.04.2024
Ο Τσαβούσογλου επιδόθηκε σε σκληρό παζάρι εκπέμποντας αντιφατικά μηνύματα και συνέχισε την πίεση προς τη μεριά Φινλανδίας, Σουηδίας και Ελλάδας...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διφορούμενη στάση προκειμένου να διατηρήσει το σκληρό παζάρι με τις ΗΠΑ στο φόντο της κόντρας που έχουν εδώ και χρόνια μεταξύ άλλων και για τη στρατιωτική συνεργασία του αμερικανικού στρατού με τους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG και SDF στη Συρία κράτησε απόψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνάντηση που είχε απόψε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Στις ΗΠΑ θα μεταβεί ο Τσαβούσογλου - Συνάντηση με τον Μπλίνκεν

Εκνευρισμός για τη στάση των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Νωρίτερα δε και λίγες ώρες πριν την συνάντησή του με τον Μπλίνκεν, ο Τσαβούσογλου είχε καλέσει τον Αμερικανό ομόλογό του «να εξισορροπήσουν οι ΗΠΑ την πολιτική τους μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε κατά λέξη:

«Στη σημερινή μας συνάντηση είπα στον Μπλίνκεν πως πάντα τηρούσαν την ισορροπίες στα ζητήματα της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Του ανέφερα πως το τελευταίο διάστημα, έχασαν αυτή την ισορροπία. Ο ίδιος μου είπε πως θα τηρήσουν την ισορροπία. Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι υπέρ του δικαίου».

Αργότερα αναφέρθηκε και στην ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού χτες στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, λέγοντας:

«Όσο και αν χειροκροτηθεί κάποιος, οπουδήποτε και αν τον χειροκρoτούν, οι Ελληνοκύπριοι είναι αυτοί που αρνούνται τη λύση του Κυπριακού. Για εμάς δεν έχει σημασία ποιος και που χειροκροτήθηκε. Όποιος και να μιλήσει στο Κογκρέσο χειροκροτείται, μάλιστα γίνεται συχνά αυτό. Εμείς αυτό το είδαμε και όταν είχαμε πάει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι μια παράδοση. Δεν έχουμε κάτι που να μας ενοχλεί».

Το παζάρι για τη Σουηδία και τη Φιλανδία

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ΑΡ, «οι ΗΠΑ πάλεψαν την Τετάρτη να αποσαφηνίσουν την στάση της Τουρκίας σε σχέση με την αντίθεσή της στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την σκληρή θέση που πήρε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της ένταξής τους».

Τσαβούσογλου πριν από τη συνάντηση με Μπλίνκεν: Νέο «όχι» στην ένταξη  Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Στη συνάντηση με τον Μπλίνκεν στον ΟΗΕ ο Τσαβούσογλου «εξέπεμψε αντιφατικά μηνύματα». Αφενός επιβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας του στην πολιτική «ανοικτών θυρών» του ΝΑΤΟ κατανοώντας την στάση της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη. Αφετέρου επανέλαβε την απαίτηση του Προέδρου Ερντογάν προκειμένου να ικανοποιηθούν οι «ανησυχίες» ασφαλείας της Τουρκίας σε σχέση με της τάση των δύο χωρών. «Η Τουρκία υποστήριζε την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ πριν τον πόλεμο. Αλλά σε σχέση με αυτές τις υποψήφιες χώρες, έχουμε νόμιμες ανησυχίες ασφαλείας πως υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις και εξάγουν περιορισμούς στα προϊόντα άμυνας» είπε ο Τσαβούσογλου.  «Αντιλαμβανόμαστε τις δικές τους ανησυχίες ασφαλείας αλλά θα πρέπει να ικανοποιηθούν και οι ανησυχίες ασφαλείας της Τουρκίας και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να συνεχίσουμε να συζητούμε με τους φίλους και συμμάχους μας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ» συνέχισε ο Τσαβούσογλου.

Συνάντηση Μπλίνκεν-Τσαβούσογλου σήμερα στην Νέα Υόρκη - Στο επίκεντρο  F-16,... | Πολιτική Ειδήσεις

Αργότερα μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους ο Τσαβούσογλου επέμενε ότι θα πρέπει να απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας «αλλά αυτό δεν θα πρέπει να μείνει στα χαρτιά αλλά να εφαρμοστεί».

Ο Μπλίνκεν από την άλλη περιορίστηκε να δηλώσει πως η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν τις αιτήσεις τους σε μία διαδικασία «την οποία θα δουλέψουμε με συμμάχους και εταίρους». Απέφυγε να σχολιάσει ευθέως τις «ανησυχίες» του Ερντογάν τονίζοντας πως η Ουάσιγκτον «θα εργαστεί για να εξασφαλίσει πως η διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ θα είναι επιτυχής».

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά σε Σουηδία ή Φιλανδία παρά μόνο ότι «οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν για να επιβεβαιώσουν την ισχυρή συνεργασία τους ως εταίροι και σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και την αφοσίωσή τους στην εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας μέσω εποικοδομητικού και ανοικτού διαλόγου».

Γκρίνια Τσαβούσογλου για τον… φεμινισμό της Σουηδής ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ και με αφορμή τα παζάρια της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ, βγήκαν απόψε αποκαλύψεις σχετικά με τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσαν την περασμένη βδομάδα στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για την Σουηδέζα ομόλογό του, Αν Λιντ.

Dalai lama för Anna Lindhs anda vidare

Οι αποκαλύψεις αφορούν όσα είπε ο Τσαβούσογλου στην άτυπη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, το Σάββατο 14 Μαΐου. Εκεί, μεταξύ άλλων,δήλωσε με φανερό εκνευρισμό πως τον ενοχλεί…«η φεμινιστική πολιτική της» Σουηδέζας ομολόγου του !

Ένας από τους διπλωμάτες χωρών μελών του ΝΑΤΟ που σχολίασε το συμβάν σε δημοσιογράφους είπε χαρακτηριστικά:

«Για εμάς ήταν μια ιστορική στιγμή. Και όμως, ο Τσαβούσογλου είπε ότι ήταν ενοχλημένος με τη φεμινιστική πολιτική της Λίντε», ανέφερε διπλωμάτης του ΝΑΤΟ, περιγράφοντας μια πολύ τεταμένη ατμόσφαιρα στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο.
Πάντως, πολλοί εκπρόσωποι των Συμμάχων επέλεξαν τη σιωπή για να αμβλυνθεί η ένταση.
«Προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι πραγματικά ήθελε ο Τούρκος συνάδελφός μας», είπε ο διπλωμάτης, ο οποίος όπως και άλλοι μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Ήταν ντροπιαστικό».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα