ΑΘΗΝΑ
18:49
|
04.07.2024
Από κοινού αγορά αερίου, LNG και υδρογόνου, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα πακέτο σχεδόν 300 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει πιο αποτελεσματική χρήση των καυσίμων και ταχύτερη διάθεση της ανανεώσιμης ενέργειας παρουσίασε σήμερα ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιγράφοντας έναν «οδικό χάρτη» για την απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας.

Η επενδυτική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει σκοπό να στηρίξει τις 27 χώρες της ΕΕ ώστε να αρχίσουν να απογαλακτίζονται από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως αναφέρει το Associated Press, με στόχο να στερηθεί η Ρωσία, ο κύριος προμηθευτής της ΕΕ σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα, από έσοδα δεκάδων δισεκατομμυρίων και να ενισχυθούν οι πολιτικές της ΕΕ για το κλίμα.

«Φιλοδοξούμε ότι κάνουμε ένα ακόμα βήμα στην προσπάθειά μας να διασφαλίσουμε ότι θα ανεξαρτητοποιηθούμε από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες ανακοινώνοντας το πακέτο μέτρων, REPowerEU.

«Γνωρίζουμε ότι όταν η Ευρώπη ενεργεί από κοινού έχει μεγαλύτερη επιρροή. Οι ηγέτες των κυβερνήσεων της ΕΕ των 27 συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα για την κοινή αγορά αερίου, LNG και υδρογόνου. Ως μέρος του σχεδίου μας REPowerEU, προτείνουμε μια επιχειρησιακή πορεία προς τα εμπρός, με κοινό μηχανισμό προμηθειών και κοινή προσέγγιση στις προμηθεύτριες χώρες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να εξασφαλίσουμε την εισαγωγή ενέργειας που χρειαζόμαστε χωρίς ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών μελών μας» υπογράμμισε η Πρόεδρος της Επιτροπής επισημαίνοντας ότι αυτά, απαιτούν τεράστιες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες και αντιρρήσεις της Ουγγαρίας, όπως αναφέρει το Associated Press, το πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει χρηματοδότηση πετρελαϊκών επενδύσεων ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ για τα κράτη μέλη που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο.

Η εξοικονόμηση ενέργειας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους του πακέτου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από ένα πρόγραμμα οικονομικής τόνωσης που θα τεθεί σε εφαρμογή για να βοηθήσει τις χώρες μέλη να ξεπεράσουν την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

«Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί τον πιο γρήγορο και φθηνό τρόπο αντιμετώπισης της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης», ανέφερε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. θα αυξήσει «τον στόχο ενεργειακής απόδοσής της για το 2030 από 9% σε 13%. Και αυξάνουμε τον στόχο του 2030 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της ΕΕ από 40% σε 45%».

Παράλληλα, έκανε λόγο για επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συναφείς υποδομές, αλλά και για μια πρόταση υποχρεωτικής ηλιακής στέγης σε εμπορικά και δημόσια κτίρια έως το 2025 και για νέα κτίρια κατοικιών έως το 2029.

Όπως ανέφερε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, το πακέτο περιλαμβάνει περίπου 72 δισεκατομμύρια ευρώ για επιχορηγήσεις και 225 δισεκατομμύρια ευρώ για δάνεια και αφορά στην ώθηση για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Associated Press

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πτώση του πετρελαίου λόγω στοιχείων που δείχνουν οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ

Ισραήλ: Ο Γιοάβ Γκάλαντ βλέπει πρόοδο στην ανταλλαγή κρατουμένων με τους Παλαιστίνιους

Σούπερ Μάρκετ: Μείωση 1,92% στις τιμές προϊόντων από τον Ιούνιο του 2023 στο 2024

Το Bitcoin πέφτει κάτω από τα $59.000, μειώνοντας την αξία του κατά 4%

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα