ΑΘΗΝΑ
23:02
|
24.04.2024
Θλίψη προκαλεί διεθνώς η είδηση του θανάτου του σπουδαίου Έλληνα μουσικού και συνθέτη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέθανε σε νοσοκομείο της Γαλλίας το βράδυ της 17ης Μάη σε ηλικία 79 ετών ο μεγάλος Έλληνας μουσικός και συνθέτης, Βαγγέλης Παπαθανασίου.

Η αιτία του θανάτου του αποδίδεται στον covid-19. Ωστόσο η είδηση ανακοινώθηκε σήμερα το απόγευμα από το δικηγορικό γραφείο που τον εκπροσωπεί, με την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο μεγάλος Έλληνας Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή αργά το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου»

Γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1943 στην Αγριά Βόλου με το όνομα Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου.

Ξεκίνησε να συνθέτει από την ηλικία των τεσσάρων ετών και έδωσε την πρώτη του δημόσια παράσταση στα έξι του χρόνια δίχως να έχει καμία μουσική εκπαίδευση.

Ήταν αυτοδίδακτος παρά τις πιέσεις των γονιών του και των δασκάλων του, που τον ενθάρρυναν από νωρίς να σπουδάσει μουσική. Όταν ο ίδιος το επέλεξε, σπούδασε κλασική μουσική, ζωγραφική και σκηνοθεσία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

Με το όνομα Vangelis διακρίθηκε διεθνώς κυρίως στην ηλεκτρονική, progressive, ambient, τζαζ και ορχηστρική μουσική, επηρεάζοντας την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών.

Το 1982 είχε βραβευθεί με Όσκαρ για την μουσική της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς».

Το 1997 σκηνοθέτησε την τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου της IAAF που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας.

Το έργο του Μυθωδία επελέγη από τη ΝΑΣΑ ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της: 2001 Οδύσσεια στον Άρη το οποίο και παρουσίασε στις 28 Ιουνίου 2001 στις Στήλες του Ολυμπίου Διός, με τη συμμετοχή της Μητροπολιτικής Ορχήστρας του Λονδίνου, την χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τις υψίφωνες Καθλίν Μπατλ και Τζέσυ Νόρμαν.

Το 2013, η ΝΑΣΑ υιοθέτησε για δεύτερη φορά τη μουσική του Παπαθανασίου με ένα πρωτότυπο μουσικό έργο που δημιουργήθηκε για να πλαισιώσει το βίντεο από την αποστολή Ήρα (Τζούνο), που απεικονίζει συγχρόνως την κίνηση της Γης και της σελήνης μαζί για πρώτη φορά.

Τον Νοέμβριο του 2014 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) πρότεινε στον Παπαθανασίου να συνθέσει την μουσική για την πρώτη ιστορική προσεδάφιση σε κομήτη, προχωρώντας στην σύνθεση της μουσικής τριλογίας: Άφιξη, Το ταξίδι του Philae και Το βαλς του Ροζέτα. Η σύνθεση αυτή παρουσιάστηκε από τον ESA μετά την προσεδάφιση του σκάφους Ροζέτα στον κομήτη 67P.

Ο Παπαθανασίου συνεργάστηκε με πολλούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διεθνούς κύρους, μεταξύ των οποίων ο Ντέμης Ρούσος, ο Γιον Άντερσον, η Ειρήνη Παππά.’Εχει γράψει κινηματογραφική μουσική για πασίγνωστες ταινίες όπως το Blade Runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο, κ.ά.

Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε θλίψη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ακυρώθηκε η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Σε δημοπρασία ο εξαφανισμένος για 100 χρόνια πίνακας του Κλιμτ

Δηλώσεις ΣΕΑ για ανακάλυψη τάφου του Πλάτωνα από Ιταλούς ερευνητές

Για να μην κλείσει, το «Αλεξάνδρα», το τελευταίο σινεμά της Καλλιθέας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα