ΑΘΗΝΑ
16:33
|
25.04.2024
Η μελέτη υποστηρίζει και τη μεταφορά τεχνογνωσίας στο πεδίο των ΑΠΕ με την χρηματοδότηση του US-East Med Energy Center στις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κομμένη με γνώμονα τα συμφέροντα των αμερικανικών εταιριών LNG είναι η μελέτη που εκπόνησε και παρουσίασε σήμερα το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο πλαίσιο συμφωνίας με το «Ατλαντικό Συμβούλιο». Η μελέτη, εν ολίγοις, αναδεικνύει τη σημασία του βραχυπρόθεσμου οφέλους από τις εισαγωγές αμερικανικού LNG  και το μακροπρόθεσμο όφελος από την εισαγωγή φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο μέσω αγωγού.

Οι κεντρικοί άξονες της μελέτης αφορούν στα πλεονεκτήματα μια ευρύτερης συμμαχίας στην ενέργεια, ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, την προοπτική μιας εκτεταμένης ενεργειακής συνεργασίας των κρατών της Μεσογείου, ενώ προδιαγράφει και τη μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό τοπίο με εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει την ανάγκη εντατικοποίησης της τριμερούς συνεργασίας με το Ισραήλ και την Κύπρο, με τη δραστηριοποίηση και των ΗΠΑ στο πλαίσιο του σχήματος 3+1, για την προώθηση του διπλού στόχου της ενεργειακής ασφάλειας και ενεργειακής μετάβασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε 3ο μεγαλύτερο εξαγωγέα LNG οι ΗΠΑ μέχρι το 2020 - Υψηλού ενδιαφέροντος  προορισμός οι χώρες της Ευρώπης

Η μελέτη υποστηρίζει τη μεταφορά τεχνογνωσίας και χρηματοδότηση καινοτόμων τεχνολογιών στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με την χρηματοδότηση του US-East Med Energy Center στις ΗΠΑ, τη δημιουργία ενός ελληνοαμερικανικού ενεργειακού κέντρου στην Ελλάδα, αλλά και την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου και επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές και νέες τεχνολογίες που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα στηρίξουν την ανάπτυξη.Καθώς δε αυτές θα επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα συνεισφέρουν επίσης στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου απέναντι στις οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις που έχει επιτείνει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος παρουσιάζοντας την έρευνα δήλωσε:

Το σχέδιο της Πυραμίς για τη νέα Πίτσος | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Σε μια περίοδο όπου η ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο των παγκόσμιων γεωπολιτικών συσχετισμών, ως απόρροια και του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ελλάδα αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή καθώς επίσης και έναν ισχυρό σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών για τη διασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιες οι προϋποθέσεις

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Το σινικό κίνημα των κακοντυμένων εργαζομένων

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα