ΑΘΗΝΑ
12:36
|
19.04.2024
Ένα λεκτικό σφάλμα του πρώην προέδρου ξύπνησε άσχημες μνήμες μιας άλλης εισβολής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Γλώσσα λανθάνουσα…» για τον Τζορτζ Μπους που στην προσπάθειά του να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μπερδεύτηκε και καταδίκασε την εισβολή στο Ιράκ. Φυσικά και οι Ρώσοι ποτέ δεν εισέβαλαν στη Βαγδάτη, αλλά με αφορμή το λεκτικό ολίσθημα, όλοι θυμήθηκαν την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, τέτοιες μέρες πριν από 19 χρόνια.

Ο Μπους έκανε το συγκεκριμένο λεκτικό σφάλμα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ντάλας, όπου μιλούσε σε εκδήλωση για τη σημασία της δημοκρατίας και την απειλή για τη δημοκρατία στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό.

Ισχυριζόμενος ότι η δημοκρατία στη Ρωσία είναι φάρσα, ο Τζορτζ Μπους είπε: «Οι ρωσικές εκλογές είναι νοθευμένες. Οι πολιτικοί αντίπαλοι φυλακίζονται ή αποκλείονται με άλλο τρόπο από τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Το αποτέλεσμα είναι η απουσία ελέγχων και ισορροπιών στη Ρωσία και η απόφαση ενός ανθρώπου να εξαπολύσει μια εντελώς αδικαιολόγητη και βάναυση εισβολή στο Ιράκ», είπε ο Μπους, πριν καταλάβει το λάθος του και συμπληρώσει: «Εννοώ στην Ουκρανία».

Όπως είναι φυσικό στο κοινό απλώθηκε η αμηχανία, ενώ ο πρώην πρόεδρος προσπάθησε να διορθώσει το λεκτικό ολίσθημα λέγοντας «Είμαι 75», κατηγορώντας για τη γκάφα την ηλικία του και προκαλώντας γέλιο στο πλήθος.

Επειδή η γλώσσα κάνει λάθη, αλλά η ιστορική μνήμη ποτέ, θυμίζουμε ότι η αμερικανοβρετανική εισβολή στο Ιράκ, υπό την προεδρία των Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ στις δύο χώρες ξεκίνησε τέτοιες μέρες, 20 Μαρτίου, το 2003 με στόχο την ανατροπή του τότε ηγέτη της χώρας Σαντάμ Χουσεΐν και πρόσχημα την «κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής», συνάντησε τεράστιες αντιδράσεις σε όλο τον πλανήτη, αλλά και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ενώ η αμερικανική κατοχή τερματίστηκε μόλις στα τέλη του 2011.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

MyCoast: Η νέα πλατφόρμα καταγγελιών για παραλίες

Οι τελευταίες 14 υποψηφιότητες της Νέας Αριστεράς για τις Eυρωεκλογές

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

Αντιδράσεις για τα απογευματινά χειρουργεία: «Δεν είναι επιλογή, είναι εκβιασμός»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα