ΑΘΗΝΑ
02:45
|
06.07.2022
Ο Σέρβος πρόεδρος απέφυγε να ξεκαθαρίσει εάν θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της ΕΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να εναρμονίσει την πολιτική της με εκείνη της ΕΕ επιβάλλοντας κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας απαίτησε απόψε από τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Βελιγράδι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Βελιγράδι μετά τη συνάντησή τους ο Βούτσιτς επιβεβαίωσε τις σχετικές πιέσεις λέγοντας πως ο Μισέλ εξέφρασε «με πολύ έντονο τρόπο την προσδοκία και την επιθυμία η Σερβία να συνταχθεί με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Απέφυγε να διευκρινίσει εάν θα ενδώσει στις πιέσεις ή θα τις αγνοήσει (όπως έχει κάνει ως σήμερα). Αρκέστηκε αντ’ αυτού να αναφερθεί στην «αφοσίωση» της Σερβίας στην ΕΕ και στην προοπτική ένταξής της.

«Επισημαίνω για ακόμη μία φορά την αποφασιστικότητα της Σερβίας να συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία με στόχο να καταστεί πλήρες μέλος της Ένωσης. Αυτό δεν αποτελεί θέμα συναισθηματικού χαρακτήρα αλλά κοινής λογικής» τόνισε ο Βούτσιτς. Ακολούθως αναφέρθηκε εκτενώς στα οικονομικά «οφέλη» της Σερβίας από την συνεργασία με την ΕΕ τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δικαιοσύνης και η διασφάλιση της ελευθερίας του Τύπου αποτελούν τις προτεραιότητες της πολιτικής του.

Ο Σαρλ Μισέλ, από την άλλη, επισήμανε την ανάγκη επίσπευσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ αναφέρθηκε και στην ιδέα δημιουργίας της «ευρωπαϊκής γεωπολιτικής κοινότητας» που εκπονήθηκε από τον ίδιο και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και η οποία προβλέπει τη συμμετοχή κρατών που δεν είναι μέλη της ΕΕ κατά τη λήψη σημαντικών αποφάσεων.

Ο Σαρλ Μισέλ θα συνεχίσει αύριο Παρασκευή την περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια, με την επίσκεψη του στα Τίρανα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στρατηγική η αμυντική σχέση Ελλάδας-Ισραήλ

Απομακρύνεται από το πόστο του Πρέσβη της Ουκρανίας στη Γερμανία ο Μέλνικ

Αγορές με το «σταγονόμετρο» και διακοπές μόνον για έναν στους δύο Έλληνες…

Υπό κατάρρευση η κυβέρνηση Τζόνσον λένε οι Εργατικοί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα