ΑΘΗΝΑ
23:20
|
05.12.2022
Νομικοί εμπειρογνώμονες παροτρύνουν τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ να επισκεφθεί τη Βραζιλία για να αναφέρει τις επιθέσεις στη Δικαιοσύνη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η δημοκρατία και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης απειλούνται από την κυβέρνηση του προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου, σύμφωνα με αναφορά ομάδας δικηγόρων και νομικών εμπειρογνωμόνων που κατατέθηκε στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς η χώρα της Λατινικής Αμερικής προετοιμάζεται για εκλογές του Οκτωβρίου.

Η ομάδα των 80 νομικών και νομικών ερευνητών απευθύνει έκκληση στον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για την ανεξαρτησία των δικαστών και δικηγόρων, Ντιέγκο Γκαρσία-Σαγιάν, να επισκεφθεί τη Βραζιλία για να διαπιστώσει τις επιθέσεις που γίνονται εναντίον του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας και του αρμόδιου για την επίβλεψη των εκλογών δικαστικού σώματος.

«Χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο, ο Μπολσονάρου ισχυρίζεται δημόσια ότι το εκλογικό σύστημα της Βραζιλίας μπορεί να αντιμετωπίσει εκτεταμένη νοθεία, και μάλιστα ισχυρίστηκε ότι οι δικαστές του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου βρίσκονται πίσω από τέτοιες υποτιθέμενες απάτες», λένε οι νομικοί που κατέθεσαν την αναφορά προς τον εισηγητή του ΟΗΕ.

Καθώς ο πρόεδρος Μπολσονάρου βλέπει την επανεκλογή του στο πρώτο αξίωμα της χώρας να απομακρύνεται με τον αντίπαλό του Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα να διατηρεί σαφές προβάδισμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις, τους τελευταίους μήνες έχει επανειλημμένα ισχυριστεί –χωρίς να παρέχει κανένα στοιχείο– ότι το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας της Βραζιλίας είναι ευάλωτο στην απάτη.

Οι επικριτές του όπως και νομικοί εμπειρογνώμονες στη χώρα, απορρίπτουν τους ισχυρισμούς του ως αβάσιμους, κατηγορώντας τον ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τους ισχυρισμούς του αυτούς για να αμφισβητήσει τα εκλογικά αποτελέσματα, κατά το πρότυπο του πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρόεδρος είπε ότι το κόμμα του θα επιδιώξει έλεγχο του εκλογικού συστήματος πριν από τις εκλογές, ενώ έχει προτείνει παράλληλη καταμέτρηση των ψήφων από τις ένοπλες δυνάμεις, των οποίων πολλά νυν και πρώην μέλη δουλεύουν για την κυβέρνησή του.

Χθες, Τετάρτη, ο γιος του προέδρου, γερουσιαστής Φλάβιο Μπολσονάρου, δήλωσε ότι η Βραζιλία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πολιτική αστάθεια εάν το εκλογικό δικαστήριο δεν παράσχει περισσότερη διαφάνεια σχετικά με το εκλογικό της σύστημα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο πρόεδρος έχει κατά το παρελθόν εξαπολύσει μια σειρά από άμεσες απειλές προς το Ανώτατο Δικαστήριο.

«Το δικαστικό σώμα της Βραζιλίας είναι υπό πολιορκία. Η δικαστική ανεξαρτησία στη Βραζιλία αντιμετωπίζει προκλήσεις που δεν έχουν προηγούμενο από τον εκδημοκρατισμό στη δεκαετία του 1980», αναφέρει η επιστολή που κατατέθηκε στον ΟΗΕ

Πηγή: Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Καλοβλέπουν» την νομιμοποίηση κρυπτονομισμάτων στη Μόσχα

Και στα Εξάρχεια δακρυγόνα, μετά από πορεία για τον 16χρονο Φραγκούλη

Επεισόδια με δακρυγόνα και χειροβομβίδες στην Καμάρα Θεσσαλονίκης

Ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας, Κύπρου και ΗΠΑ βλέπει ο Τζον Σαρμπάνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα