ΑΘΗΝΑ
00:42
|
20.04.2024
Ο γαλλογερμανικός άξονας έχει εξασθενίσει και εμφανίζει «έλλειμα ηγεσίας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία» υποστηρίζει η Λε Μοντ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανακατατάξεις στο συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη εκτιμούν διπλωματικοί συντάκτες της γαλλικής εφημερίδας Le Monde πως προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο τρόπος με τον οποίον αντιδρούν οι ισχυρότερες χώρες της Ευρώπης.

Θεωρεί μεταξύ άλλων πως ο γαλλογερμανικός άξονας έχει εξασθενήσει επειδή «μολονότι στο παρελθόν έπαιζε κυρίαρχο ρόλο» όπως στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη και το προσφυγικό, τώρα εμφανίζει «έλλειμα ηγεσίας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία». Επισημαίνει χαρακτηριστικά:

Η γαλλογερμανική ηγεσία κλονίζεται ακόμη περισσότερο καθώς οι δύο χώρες υποκαθίστανται από την πολύ προορατική δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στο πλευρό του Κιέβου, καθώς και από την επιστροφή σε ισχύ του ΝΑΤΟ για τη διασφάλιση της προστασίας της Ευρώπης. Προς μεγάλη ανακούφιση των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΧΚΑΕ), καθώς και των χωρών της Βαλτικής που θεώρησαν, από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ότι η Ουάσιγκτον είναι ο καλύτερος εγγυητής της ασφάλειάς τους, και δεν διστάζουν πλέον να κάνουν η φωνή τους.

Σε άλλο σημείο γίνεται η ακόλουθη διαπίστωση για την στάση Γαλλίας και Γερμανίας σε σχέση με την Ρωσία από την Μαργκαρίτα Σεσελγκίτε, στελέχους του Λιθουανικού Ινστιντούτου Διεθνών Σχέσεων:

«Η Γαλλία υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να τιμωρηθεί πολύ σκληρά η Ρωσία για να μη ριζοσπαστικοποιηθεί όπως η Γερμανία μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά εμείς βλέπουμε την κατάσταση μάλλον όπως στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο πιστεύοντας ότι πρέπει να τιμωρηθεί η Ρωσία, να υποχρεωθεί να πληρώσει πολεμικής αποζημιώσεις και να διασφαλίσουμε την αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα».

Αντίστοιχη είναι η άποψη για τις κινήσεις του γαλλογερμανικού άξονα και στην Εσθονία. «Η Γαλλία και η Γερμανία φαίνεται ότι θεωρούν αναγκαία την επίτευξη το συντομότερο δυνατό μιας συμφωνίας με τον Πούτιν, κάτι που στέλνει το σήμα ότι δεν θέλουν να αποκρούσουν τη ρωσική επιθετικότητα, αλλά προτιμούν έναν συμβιβασμό για τη σταθεροποίηση της κατάστασης. Αλλά μια τέτοια λύση θα είναι προσωρινή γιατί η Ρωσία θα θεωρήσει ότι μπορεί να αποκομίσει κέρδη με στρατιωτική επίθεση», επισημαίνει η διευθύντρια του Εσθονικού Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής, Κριστι Ράικ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα