ΑΘΗΝΑ
09:13
|
26.04.2024
Οι πάροχοι που έχουν ήδη εγκατεστημένο εξοπλισμό θα κληθούν να σταματήσουν την χρήση τους και να τον αφαιρέσουν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Βιομηχανίας και Καινοτομίας του Καναδά ανακοίνωσε την Πέμπτη πως αποκλείει, για λόγους ασφαλείας, τη συνεργασία με τις κινέζικες τηλεπικοινωνιακές εταιρίες  Huawei and ZTE σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση του δικτύου νέας γενιάς 5G, ευθυγραμμίζοντας την πολιτική του σε αυτό το θέμα με τις άλλες τέσσερις χώρες-μέλη της άτυπης πενταμερούς συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών «Πέντε Μάτια» («Five Eyes», ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Καναδάς).

Σε δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Βιομηχανίας και Καινοτομίας, Φρανσουά Φιλίπ Σαμπάν στην Οττάβα ανέφερε ότι οι πάροχοι που έχουν ήδη εγκατεστημένο εξοπλισμό αυτών των δύο κινέζικων εταιριών θα κληθούν να σταματήσουν την χρήση τους και να τον αφαιρέσουν βάσει των κυβερνητικών αποφάσεων.

Ο Καναδός υπουργός διευκρίνισε πως δεν θα αποζημιωθούν οι εταιρίες που θα αφαιρέσουν τον κινέζικο εξοπλισμό από την εγκατάσταση του δικτύου 5G  έως τον Ιούνιο του 2024.

Ανέφερε επίσης πως οι εταιρίες που χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό 4G πρέπει να προχωρήσουν στις αλλαγές αυτές έως τα τέλη του 2027.

Πριν τέσσερα χρόνια ο Καναδάς είχε ανακοινώσει πως θα εξετάσει «πιθανές απειλές» στην εθνική ασφάλεια από την εγκατάσταση εξοπλισμού για το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο πέμπτης γενιάς, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις σχετικές πιέσεις του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Τον Δεκέμβριο του 2018 συνελήφθη η οικονομική διευθύντρια της Χουαγέϊ Μενγκ Ουανγκζού στον Καναδά με αίτημα των ΗΠΑ προκαλώντας όξυνση στις σχέσεις με την Κίνα.

Η διαμάχη Κίνας-Καναδά διευθετήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο με την παράλληλη απελευθέρωση της Μενγκ και δύο Καναδών που είχαν συλληφθεί προσχηματικά στην Κίνα την ίδια περίοδο που συνελήφθη και η οικονομική διευθύντρια και κόρη του ιδρυτή της Huawei.

Εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στον Καναδά δήλωσε ότι οι υποτιθέμενες ανησυχίες ασφάλειας είναι «πρόσχημα για πολιτική χειραγώγηση» και κατηγόρησε τον Καναδά ότι συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για να καταπιέσει τις κινεζικές εταιρίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα