ΑΘΗΝΑ
21:52
|
23.04.2024
Το νέο γαλλικό υπουργικό συμβούλιο διακρίνεται για αλλαγές προσώπων σε ορισμένα νευραλγικά υπουργεία όπως το υπουργείο Εξωτερικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Εκπλήξεις» είχε ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης στη Γαλλία υπό τον Πρόεδρο της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν με πρωθυπουργό την Ελιζαμπέτ Μπορν.

Το νέο γαλλικό υπουργικό συμβούλιο διακρίνεται για αλλαγές προσώπων σε ορισμένα νευραλγικά υπουργεία όπως το υπουργείο Εξωτερικών, όπου διορίστηκε υπουργός η 66χρονη διπλωμάτης και πρέσβης της Γαλλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Κατρίν Κολονά.

Στο ίδιο υπουργείο διορίστηκε για πρώτη φορά μία Ελληνίδα, η ευρωβουλευτής Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, που ανέλαβε τη θέση υφυπουργού Εξωτερικών με το χαρτοφυλάκιο Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων.

Μεταξύ των άλλων μελών της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν είναι ο πιστός υποστηρικτής του Μακρόν,  Σεμπαστιάν Λεκορνύ που αναλαμβάνει στο υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων, και ο Παπ Ντιαγέ, που διευθύνει το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της Μετανάστευσης.

Υπουργός Πολιτισμού γίνεται η Γαλλολιβανέζα, Ριμά Αμπντούλ Μαλάκ, που πέρασε τα πρώτα 10 χρόνια της ζωής της στη Βηρυτό εν μέσω του εμφυλίου πολέμου, προτού φθάσει στη Λιόν, στη νοτιοανατολική Γαλλία με τους γονείς της, τον αδελφό και την αδελφή της.

Η νέα κυβέρνηση, ίσης εκπροσώπησης, με 14 γυναίκες και 14 άνδρες, περιλαμβάνει επίσης αρκετά βαριά ονόματα, η θητεία των οποίων παρατάθηκε όπως ο Μπρουνό Λεμέρ στο υπουργείο Οικονομίας και ο Ζεράρ Νταρμανέν στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η κυβέρνηση που σχηματίστηκε τρεις και πλέον εβδομάδες μετά την επανεκλογή του προέδρου Μακρόν στις 24 Απριλίου, θα πρέπει να δώσει τη μάχη των βουλευτικών εκλογών στις 12 και 19 Ιουνίου κατά τη διάρκεια των οποίων το προεδρικό κόμμα θα προσπαθήσει να αποσπάσει για ακόμη μια φορά την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο θα διεξαχθεί τη Δευτέρα.

Η νέα κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει μια εθνική και διεθνή ατζέντα ιδιαίτερα φορτωμένη και δύσκολη με τον πόλεμο στην Ουκρανία, έναν πληθωρισμό που είναι πρωτοφανής από τότε που η χώρα εντάχθηκε στο ευρώ και μια υποτονική ανάπτυξη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Η διπλωματία του πιτόγυρου έχει και τα όριά της…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα