ΑΘΗΝΑ
16:20
|
25.04.2024
«Η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο τουρκικά μαχητικά παραβίασαν σήμερα τον εθνικό εναέριο χώρο πετώντας σήμερα το μεσημέρι σε απόσταση μόλις 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη, που έχει γίνει το λιμάνι-προπύργιο της προώθησης αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων προς την Ανατολική Ευρώπη. Η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που έκανε διάβημα διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Ελλάδα.

«Η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας πως πρόκειται για «πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από τουρκικά μαχητικά πλησίον της Αλεξανδρούπολης».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

«Η ενέργεια εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Η ενέργεια αυτή υπονομεύει την συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας».

Ήδη, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης προχώρησε άμεσα σε εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο πρέσβη ενώ δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ.

Ο πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης νέος γ.γ. του ΥΠΕΞ που διαδέχεται τον  Παρασκευόπουλο -
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στη Χιλή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

ΚΚΕ: «Στο στόμα του λύκου» η φρεγάτα Ύδρα

Ελεύθερος ο Φλώρος- Απαγορεύεται να πλησιάσει τον Γραμμένο στα 50 μέτρα

ΗΠΑ: Εκατοντάδες νέες συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα