ΑΘΗΝΑ
01:36
|
29.09.2024
Επικοινωνία του Τούρκου προέδρου με την Σουηδή πρωθυπουργό, τον Φινλανδό πρόεδρο και τον γ.γ. του ΝΑΤΟ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εμμένοντας στις αντιρρήσεις του για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε για μια ακόμα φορά, σήμερα, τη σκανδιναβική χώρα «να βάλει τέλος στην πολιτική και οικονομική της υποστήριξη και στις παραδόσεις όπλων σε τρομοκρατικές οργανώσεις».

Κατά τη διάρκεια της πρώτης τηλεφωνικής του επικοινωνίας, από την έναρξη της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε επίσης από τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντρεσον να αρθεί το εμπάργκο στην εξαγωγή όπλων που επιβλήθηκε στην Τουρκία μετά την εισβολή της στη Συρία, τον Οκτώβριο του 2019.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Άγκυρα, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, αναφέρεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως «αναμένει από τη Σουηδία να λάβει συγκεκριμένα και σοβαρά μέτρα, δείχνοντας ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την “τρομοκρατική οργάνωση PKK” και τα παρακλάδια της στη Συρία και το Ιράκ».

Aπό την πλευρά της η Σουηδή πρωθυπουργός, ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter, πως προσβλέπει στην ενίσχυση των σχέσεων με την Τουρκία μέσω της «ειρήνης, της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

«Ως μελλοντικό μέλος του ΝΑΤΟ, η Σουηδία θα συμβάλει στην ασφάλεια στην Ευρώπη και θα είναι εποικοδομητικός εταίρος τόσο για την Τουρκία όσο και για τους άλλους συμμάχους», πρόσθεσε η κ. Άντερσον σε γραπτή δήλωσή της που επικαλούνται σουηδικά μέσα, ενώ πρόσθεσε ότι «Η Σουηδία χαιρετίζει τη δυνατότητα συνεργασίας στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και τόνισα ότι η Σουηδία βρίσκεται ξεκάθαρα πίσω από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την καταχώριση των τρομοκρατών του PKK».

Παράλληλα, ο Ερντογάν είχε σήμερα «ανοιχτές και άμεσες» συνομιλίες με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο, όπως δήλωσε ο τελευταίος, με θέμα το αίτημα που υπέβαλε το Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Μετά την τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Νιινίστο ανέφερε, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, πως ενημέρωσε τον Τούρκο πρόεδρο «ότι ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Τουρκία θα δεσμευτούν για την ασφάλεια η μια της άλλης και έτσι η σχέση μας θα ενισχυθεί» προσθέτοντας ότι η χώρα του καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκφάνσεις της και ότι «ο στενός διάλογος συνεχίζεται».

Επικοινωνία και με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν, όπως ανακοινώθηκε από τον λογαριασμό της τουρκικής προεδρίας στο Twitter είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σχετικά με την αίτηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία υποστηρίζει ειλικρινά την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε στον επικεφαλής της Συμμαχίας, ότι το θέμα που εγείρει η χώρα του, σχετίζεται με τη στάση των δύο Σκανδιναβικών χωρών απέναντι στα ζωτικά και εθνικής ασφάλειας συμφέροντα της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει θετική άποψη για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, «εφόσον αυτές οι χώρες δεν δείξουν ότι θα είναι αλληλέγγυες με την Τουρκία σε θεμελιώδη ζητήματα, ιδίως στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ανέφερε πως «ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

ΗΠΑ και πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα