ΑΘΗΝΑ
07:52
|
25.04.2024
«Απολύτως ψευδής» η κατηγορία ότι η Μόσχα ευθύνεται για την επισιτιστική κρίση, απάντησε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία εμφανίστηκε ως η μοναδική υπεύθυνη για την επισιτιστική ανασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο και ο ρωσικός αποκλεισμός των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας ευθύνεται για τις ελλείψεις σε παγκόσμιο επίπεδο.   «Ο απρόκλητος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έχει σταματήσει το θαλάσσιο εμπόριο στη Μαύρης Θάλασσα. Έχει καταστήσει επισφαλή τη ναυσιπλοΐα, παγιδεύοντας τις ουκρανικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και από αυτό που ακούμε καταλαβαίνουμε ότι έχει θέσει σε κίνδυνο τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία ισχυρίζεται ψευδώς ότι οι κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας ευθύνονται για την επιδείνωση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Οι κυρώσεις δεν μπλοκάρουν τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, δεν παγιδεύουν πλοία γεμάτα τρόφιμα και δεν καταστρέφουν τους δρόμους και τους σιδηροδρόμους της Ουκρανίας. Η Ρωσία τα κάνει», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν και τόνισε, «η απόφαση να χρησιμοποιηθούν τα τρόφιμα ως όπλο είναι αποκλειστικά και μόνο μι απόφαση της Μόσχας».

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρθηκε επίσης στο ψήφισμα του ΟΗΕ του 2018, το οποίο καταδικάζει την «εργαλειοποίηση των τροφίμων»  εν καιρώ πολέμου.  «Σταματήστε τον αποκλεισμό των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική θάλασσα, επιτρέψτε την ελεύθερη κίνηση πλοίων, τρένων και φορτηγών που μεταφέρουν τρόφιμα από την Ουκρανία, σταματήστε να εμποδίζετε τρόφιμα και άλλες σωτήριες προμήθειες να φτάσουν στους αμάχους στις πολιορκημένες ουκρανικές πόλεις και κωμοπόλεις και σταματήστε να απειλείτε ότι θα διακόψετε τις εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων από χώρες που επικρίνουν τον επιθετικό σας πόλεμο», είπε ο Μπλίνκεν.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, επίσης κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί ως «όπλο» στον πόλεμο τον αποκλεισμό των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία. «Η Ρωσία διεξάγει αυτόν τον πόλεμο με ένα ακόμα τρομερό και ισχυρό όπλο: την πείνα και τη στέρηση. Μπλοκάροντας τα λιμάνια της Ουκρανίας, καταστρέφοντας αποθήκες, δρόμους και σιδηρόδρομους, η Ρωσία έχει ξεκινήσει έναν πόλεμο εναντίον των σιτηρών, πυροδοτώντας μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Η απάντηση της Ρωσίας

Ο Βασίλι Νεμπένιζια, πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ότι είναι «απολύτως ψευδής» η κατηγορία ότι η Μόσχα ευθύνεται για μια επισιτιστική κρίση, η οποία «ζυμώνεται», όπως χαρακτηριστικά είπε, εδώ και χρόνια. Μάλιστα, ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι το Κίεβο είναι αυτό που έχει τοποθετήσει νάρκες κατά μήκος των ακτών της Μαύρης Θάλασσας. Ο κ. Νεμπένιζια ανέφερε επίσης ότι η επισιτιστική κρίση επηρεάζει την ίδια τη Ρωσία και τις εξαγωγές της.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, η Ρωσία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα ουκρανικά λιμάνια για εξαγωγές σιτηρών, εάν αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της Μόσχας. «Εάν οι εταίροι μας θέλουν να καταλήξουν σε μια λύση, τότε τα προβλήματα που σχετίζονται με την άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στις ρωσικές εξαγωγές πρέπει επίσης να λυθούν», ανέφερε το πρακτορείο επικαλούμενο τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντένκο.

Γκουτέρες: Δεν υπάρχει λύση χωρίς τη Ρωσία και την Ουκρανία μαζί

Την περασμένη Τετάρτη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι βρίσκεται σε «επαφές» με τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση. «Δεν υπάρχει αποτελεσματική λύση στην επισιτιστική κρίση χωρίς την επανένταξη της παραγωγής τροφίμων της Ουκρανίας, καθώς και των τροφίμων και των λιπασμάτων που παράγονται από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στην παγκόσμια αγορά παρά τον πόλεμο», τόνισε ο Γκουτέρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μετά τις Ευρωεκλογές

Φρεγάτα Ύδρα: Κατάρριψη δύο UAV στον κόλπο του Άντεν

Στον ανακριτή ο πρώην «Σπαρτιάτης» Κωνσταντίνος Φλώρος

Σουηδία: Μασκοφόροι επιτέθηκαν εναντίον αντιφασιστικής εκδήλωσης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα