ΑΘΗΝΑ
10:20
|
02.05.2024
Στις κάλπες πάνε σήμερα οι Αυστραλοί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν σε όλη την Αυστραλία το Σάββατο για τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν εάν η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σκοτ ​​Μόρισον θα αψηφήσει τις πιθανότητες και θα κυβερνήσει για τέταρτη τριετή θητεία.

Το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Άντθονι Αλμπανίζ είναι το φαβορί για να κερδίσει τις πρώτες του εκλογές από το 2007.

Όμως ο Μόρισον αψήφησε τις δημοσκοπήσεις το 2019 οδηγώντας τον συνασπισμό του σε μια οριακή νίκη.

Ο συνασπισμός του κατέχει τη στενότερη πλειοψηφία – 76 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων με 151 έδρες, όπου τα κόμματα χρειάζονται πλειοψηφία για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Και οι δύο ηγέτες θα κάνουν εκστρατεία στη Μελβούρνη το Σάββατο πριν ψηφίσουν στην πατρίδα τους, το Σίδνεϊ.

Τα πρώτα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στην ανατολική ακτή της χώρας στις 6 μ.μ. τοπική ώρα (08:00 GMT). Η δυτική ακτή είναι δύο ώρες πίσω.

Λόγω της πανδημίας, περισσότερο από το 48% των 17 εκατομμυρίων ψηφοφόρων της Αυστραλίας έχουν ψηφίσει νωρίς ή έχουν υποβάλει αίτηση για ταχυδρομικές ψηφοφορίες, κάτι που πιθανότατα θα επιβραδύνει την καταμέτρηση.

Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική για ενήλικες πολίτες και το 92% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές.

Οι πρόωρες κάλπες για λόγους ταξιδιού ή εργασίας ξεκίνησαν πριν από δύο εβδομάδες και η Αυστραλιανή Εκλογική Επιτροπή θα συνεχίσει να συλλέγει ταχυδρομικές ψήφους για άλλες δύο εβδομάδες.

Η κυβέρνηση άλλαξε τους κανονισμούς την Παρασκευή για να επιτρέψει σε άτομα που μολύνθηκαν πρόσφατα από τον COVID-19 να ψηφίσουν μέσω τηλεφώνου.

Ο Αυστραλός εκλογικός επίτροπος Τομ Ρότζερς είπε ότι περισσότερα από 7.000 εκλογικά τμήματα άνοιξαν όπως είχε προγραμματιστεί και στην ώρα τους σε όλη την Αυστραλία, παρά το γεγονός ότι το 15% του εκλογικού προσωπικού αρρώστησε αυτή την εβδομάδα με COVID-19 και γρίπη.

Ο Αλμπανίζ είπε ότι πίστευε ότι ο Μόρισον θα είχε προκηρύξει εκλογές για το περασμένο Σαββατοκύριακο, επειδή ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας αναμένεται σε μια σύνοδο κορυφής στο Τόκιο την Τρίτη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα και τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.

«Αν έχουμε ξεκάθαρο αποτέλεσμα σήμερα, τότε όποιος και αν είναι πρωθυπουργός θα είναι στο αεροπλάνο για το Τόκιο τη Δευτέρα, κάτι που δεν είναι ιδανικό, πρέπει να πω, αμέσως μετά την εκστρατεία», είπε ο Αλμπανίζ.

Οι αναλυτές είπαν ότι ο Μόρισον άφησε τις εκλογές μέχρι την τελευταία ημερομηνία που είχε στη διάθεσή του για να δώσει περισσότερο χρόνο για να μειώσει το προβάδισμα των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις.

Οι Εργατικοί υπόσχονται περισσότερες δαπάνες για τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων. Ο συνασπισμός υπόσχεται καλύτερη οικονομική διαχείριση καθώς το έλλειμμα της Αυστραλίας εκτοξεύεται λόγω της πανδημίας.

Ο Μόρισον είπε ότι εάν επανεκλεγεί η κυβέρνησή του θα ασκήσει χαμηλότερους φόρους καθώς και πτωτική πίεση στα επιτόκια και στο κόστος ζωής.

«Είναι μια επιλογή για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την οικονομία και τα οικονομικά μας, επειδή μια ισχυρή οικονομία είναι αυτό που εγγυάται το μέλλον σας», είπε ο Μόρισον.

Η δημοσκόπηση της Newspoll που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στην εφημερίδα The Australian, δείχνει προβάδισμα των Εργατικών με 53% της υποστήριξης των ψηφοφόρων.

Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 2.188 ψηφοφόροι απ’ όλη την Αυστραλία από τις 13 έως τις 19 Μαΐου και είχε περιθώριο λάθους 2,9%.

Στις τελευταίες εκλογές του 2019, η κατανομή των ψήφων μεταξύ της κυβέρνησης και των Εργατικών ήταν 51,5% προς 48,5% — το ακριβώς αντίθετο από το αποτέλεσμα που είχαν προβλέψει οι πέντε πιο σημαντικές δημοσκοπήσεις της Αυστραλίας, συμπεριλαμβανομένης της Newspoll.

Εκτός από την εκστρατεία κατά των Εργατικών, το συντηρητικό Φιλελεύθερο Κόμμα του Μόρισον αντιμετωπίζει μια νέα πρόκληση από τους λεγόμενους ανεξάρτητους υποψηφίους μέχρι την επανεκλογή βασικών κυβερνητικών νομοθετών σε προπύργια του κόμματος.

Οι γαλαζοπράσινοι ανεξάρτητοι πρωοθούνται ως πιο πράσινη απόχρωση από το παραδοσιακό μπλε χρώμα του Φιλελεύθερου Κόμματος και θέλουν ισχυρότερη κυβερνητική δράση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Αυστραλία από ό,τι προτείνει η κυβέρνηση ή οι Εργατικοί.

Η κυβέρνηση στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές της Αυστραλίας κατά 26% έως 28% κάτω από τα επίπεδα του 2005 έως το 2030. Οι Εργατικοί έχουν υποσχεθεί μείωση 43%.

Πηγή: Associated Press

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης για Μάτι: Ν’ αλλάξει η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με το Ισραήλ

Μαζική αστυνομική παρουσία στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα