ΑΘΗΝΑ
01:31
|
08.09.2024
Οι ειδικοί απεσταλμένοι των ΗΠΑ τόνισαν τη στενή σύνδεση της μεταχείρισης των γυναικών και των κοριτσιών από τους Ταλιμπάν με την παροχή οικονομικής βοήθειας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη «διεθνή αντίθεση στην επέκταση των περιορισμών που επιβάλλουν οι Ταλιμπάν στις γυναίκες και τα κορίτσια του Αφγανιστάν» δήλωσε πως υπογράμμισε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών των Ταλιμπάν στην Ντόχα.

«Τα κορίτσια πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία, οι γυναίκες να είναι ελεύθερες να μετακινούνται και να εργάζονται χωρίς περιορισμούς για την πρόοδο προς την εξομάλυνση των σχέσεων» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τόμας Γουεστ (Thomas West)  μετά τη συνάντησή του με  τον Αμίρ Χαν Μουτακί.

Ο ίδιος ανέφερε πως η οικονομική σταθεροποίηση στο Αφγανιστάν και οι ανησυχίες σχετικά με τις επιθέσεις των Ταλιμπάν εναντίον αμάχων τέθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης και πως «ο διάλογος θα συνεχιστεί για την υποστήριξη του αφγανικού λαού και των εθνικών μας συμφερόντων».

Από την πλευρά της, η ειδική απεσταλμένη των ΗΠΑ Ρίνα Αμίρι, υπογράμμισε ότι «η αποκατάσταση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών και η προστασία των ευάλωτων πληθυσμών είναι αποφασιστικής σημασίας για οποιαδήποτε πρόοδο με τους Ταλιμπάν» και σημείωσε πως η διάλυση των επιτροπών συντάγματος και συμφιλίωσης καθώς και της Ανεξάρτητης Επιτροπής του Αφγανιστάν (Afghanistan Independent Human Rights Commission – AIHRC) σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα εγείρει έντονη ανησυχία.

Η χώρα ακροβατεί στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής μετά το πάγωμα από τη Δύση των περιουσιακών στοιχείων του Αφγανιστάν που βρίσκονται στο εξωτερικό και τη διακοπή της βοήθειας, όπως επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα του Al Jazeera. 

Την ίδια ώρα, μασίζεται από ανθρωπιστική κρίση, με περισσότερο από το μισό πληθυσμό να αντιμετωπίζει πείνα. Οι Ταλιμπάν αγωνίζονται να αναζωογονήσουν την εξαρτώμενη από την εξωτερική βοήθεια οικονομία, η οποία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση λόγω των κυρώσεων και του αποκλεισμού της από τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέδωσε αυτό που αποκάλεσε “ευρείες εξουσιοδοτήσεις” για να εξασφαλίσει ότι τα Ηνωμένα Έθνη, οι αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες και οι ομάδες βοήθειας μπορούν να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις κατά των Ταλιμπάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα