ΑΘΗΝΑ
04:22
|
04.07.2022
Οι κυβερνήσεις πρέπει να επιδοτούν το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας για τα φτωχότερα μέλη της κοινωνίας, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι κυβερνήσεις πρέπει να επιδοτούν το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας για τα φτωχότερα μέλη της κοινωνίας, δήλωσε στο BBC η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παλεύουν με το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είπε ότι η υποστήριξη πρέπει να παρέχεται “με πολύ στοχευμένο τρόπο, κατά προτίμηση με την παροχή επιδοτήσεων απευθείας στους ανθρώπους”.

Πολλές κυβερνήσεις παρέχουν κάποια βοήθεια, αλλά οι επικριτές υποστηρίζουν ότι δεν είναι αρκετή.

Όσον αφορά την κρίση κόστους ζωής, η κ. Γκεοργκίεβα είπε: «Υπάρχουν δύο προτεραιότητες, η μία οι πολύ φτωχοί άνθρωποι, τμήματα της κοινωνίας που τώρα παλεύουν με τις υψηλές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας».

Το δεύτερο, πρόσθεσε, είναι η υποστήριξη εκείνων των επιχειρήσεων που έχουν «χτυπηθεί περισσότερο» από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο ρόλος του ΔΝΤ είναι να συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις για τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας και την ενίσχυση της ευημερίας.

Ωστόσο, αυτό αποδεικνύεται πρόκληση επειδή οι τιμές των τροφίμων έχουν φτάσει σε υψηλά ρεκόρ φέτος, ενώ οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν επίσης αυξηθεί απότομα.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα διπλά σοκ της πανδημίας του κορονοϊού και του πολέμου στην Ουκρανία. Ανάμεσά τους η Ρωσία και η Ουκρανία είναι σημαντικοί εξαγωγείς καλλιεργειών και υδρογονανθράκων.

Φόβοι για ύφεση

Η σημασία αυτών των εμπορευμάτων για την παγκόσμια οικονομία οδήγησε τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού να φτάσει στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών σε πολλές χώρες: 9% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 8,3% στις ΗΠΑ και 7,4% στην Ευρωζώνη.

Οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να προσπαθήσουν να επιβραδύνουν την αύξηση των τιμών, γεγονός που οδήγησε ορισμένα πρόσωπα με επιρροή όπως ο Λόϊντ Μπλάκφεϊν της Goldman Sachs να προειδοποιήσουν για τον κίνδυνο ύφεσης.

Η κ. Γκεοργκίεβα ανησυχεί για τον αντίκτυπο που θα έχουν αυτό το υψηλότερο κόστος δανεισμού στις κυβερνήσεις που πρέπει να αποπληρώσουν τεράστια χρέη που ανέλαβαν για να ξεπεράσουν την πανδημία.

Είπε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι «πολύ προσεκτικές» σχετικά με το πόσα χρήματα ξοδεύουν και σε τι τα ξοδεύουν.

Τα προβλήματα της πτώσης του βιοτικού επιπέδου ήταν στην κορυφή της ατζέντας στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7 αυτή την εβδομάδα στη Γερμανία.

Η συνάντηση επτά πλούσιων χωρών ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση «να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο του πολέμου παγκοσμίως καθώς και στις δικές μας οικονομίες και πληθυσμό παρέχοντας καλά στοχευμένη υποστήριξη, όπου χρειάζεται».

Τους τελευταίους μήνες οι κυβερνήσεις έχουν κάνει μια σειρά παρεμβάσεων για να προσπαθήσουν να μειώσουν το κόστος ζωής.

Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Μπάιντεν απελευθέρωσε πετρέλαιο από τα αποθέματα για να προσπαθήσει να μειώσει τις τιμές, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν περιορίσει τους λογαριασμούς φυσικού αερίου και είναι ένα κορυφαίο ζήτημα στις εκλογές στην Αυστραλία.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο καγκελάριος Ρίσι Σούνακ έχει προβεί σε ορισμένες φορολογικές αλλαγές και εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής απροσδόκητου φόρου στα αυξανόμενα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών.

Η κ. Γκεοργκίεβα ανησυχεί ότι χωρίς τη σωστή κυβερνητική υποστήριξη οι διαμαρτυρίες που παρατηρήθηκαν στη Σρι Λάνκα θα μπορούσαν να επαναληφθούν σε άλλες χώρες.

Η οικονομική κρίση της Σρι Λάνκα, που επιδεινώθηκε από τις αυξανόμενες τιμές, οδήγησε σε θανατηφόρες ταραχές, έναν νέο πρωθυπουργό και μια πρώτη χρεοκοπία.

Το αφεντικό του ΔΝΤ είπε ότι τέτοιες παρόμοιες αναταραχές πριν από την πανδημία, από τη Γαλλία μέχρι τη Χιλή, προκλήθηκαν από «ένα αίσθημα ανισότητας που αυξάνεται» και οι αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς την υποστήριξη του λαού.

«Αν θέλουμε να μάθουμε κάποιο μάθημα από το 2019, αν θέλουμε να είμαστε πολύ πιο ταπεινοί όσον αφορά τις αποφάσεις πολιτικής και να εμπλακούμε με πολλούς τρόπους με τους ανθρώπους, γιατί οι πολιτικές πρέπει να είναι για τους ανθρώπους, όχι το χαρτί στο οποίο τις γράφουμε», είπε.

Ταΐζοντας τον κόσμο

Μια ομάδα διεθνών αναπτυξιακών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα ένα σημαντικό σχέδιο για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την επισιτιστική ανασφάλεια σε όλο τον κόσμο.

Πρωτοστάτησε από την Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία είπε ότι ήταν απαραίτητο γιατί: «Υπάρχει πολύ πραγματικός κίνδυνος οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και των λιπασμάτων στην παγκόσμια αγορά να έχουν ως αποτέλεσμα περισσότεροι άνθρωποι να πεινάσουν».

Η κ. Γκεοργκίεβα είπε ότι ενώ υπάρχει άφθονο φαγητό, δεν κατανέμεται ομοιόμορφα.

Οι λύσεις, είπε, είναι η αύξηση των καλλιεργειών όπου είναι δυνατόν, αλλά και η μεγαλύτερη εστίαση στη γεωργική παραγωγικότητα, “όχι μόνο λόγω του πολέμου, αλλά λόγω της κλιματικής αλλαγής”.

Πρόσθεσε: «Το εμπόριο πρέπει να παραμείνει ανοιχτό, δεν πρέπει να έχουμε μια κατάσταση στην οποία οι χώρες διατηρούν τα τρόφιμα περισσότερο από όσα χρειάζονται και να δημιουργούν κάθε είδους εμπόδια για τη μετακίνησή τους από το ένα μέρος στο άλλο».

Η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στον κόσμο, αλλά έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές, όπως και άλλες χώρες την αναζητούσαν για να καλύψουν μέρος του ελλείμματος από την αδυναμία της Ουκρανίας να στείλει τα προϊόντα της. Η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι λέει ότι η απαγόρευση θα μπορούσε να αναθεωρηθεί κάποια στιγμή.

«Θα τους παρακαλούσα πραγματικά να το ξανασκεφτούν, αυτή είναι μια τόσο δύσκολη στιγμή για τον κόσμο», είπε η κ. Γκεοργκίεβα.

“Καταλαβαίνω ότι πρέπει να ταΐσουν τους ανθρώπους τους. Έχουν 1,4 δισεκατομμύρια από αυτούς, αλλά ας ενεργήσουμε όλοι συλλογικά γιατί μόνο αν το κάνετε [αυτό, να το κάνετε] έχουμε την ευκαιρία να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση.”

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Και εγένετο σκότος!

Δολοφονία 19χρονου Παλαιστίνιου από τον ισραηλινό στρατό

Δεν θα είναι σαν τον Ψυχρό Πόλεμο, θα είναι σαν τον Α’ Παγκόσμιο…

«Αν είσαι μουσουλμάνος στην Ινδία και αντιδράς, τα δικαιώματά σου καταπατώνται σε απευθείας μετάδοση»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα