Κάτι παράξενο έχει συμβεί στην ιταλική Ακροδεξιά. Οι Τζόρτζα Μελόνι των «Αδελφιών της Ιταλίας» (Fdi) και ο Ματέο Σαλβίνι της «Λέγκας» μοιάζει να γυρίζουν την πλάτη σε ομοϊδεάτες τους, που έως σήμερα ήταν «σαρξ εκ της σαρκός» τους, όπως αποδεικνύει η προσωπική απουσία τους από την ευρωπαϊκή διάσκεψη του CPAC (Conservative Policy Action Conference), της σημαντικότερης πολιτικής εκδήλωσης των Αμερικανών συντηρητικών, που για την περίσταση μεταφέρθηκε στην ουγγρική πρωτεύουσα, με οικοδεσπότη τον επιστήθιο φίλο των δύο Ιταλών ακροδεξιών τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.
Από την Πέμπτη 19 Μαΐου, ο μεγάλος «τελετάρχης» Όρμπαν θα συγκεντρώνει και θα συντονίζει γύρω του μία πλειάδα από προσωπικότητες του διεθνούς ακροδεξιού χώρου, όπως τον Brexiteer Νάιτζελ Φάρατζ, τον ηγέτη του Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ, τον Εδουάρδο Μπολσονάρου (τον γιο του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας), αλλά και σημαίνοντα πρόσωπα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ, όπως οι Μάικ Γουόλτζ και τον πρώην επιτελάρχη του Ντόναλντ Τραμπ, Μάρκ Μίντοουζ.
Βέβαια, το συνέδριο αυτό σε καμία περίπτωση δεν έχει τη λάμψη και την έκταση της κανονικής διοργάνωσης του CPAC στο Ορλάντο της Φλόριντα, όπου εκεί συγκεντρώνονται τα μεγαλύτερα ονόματα του αμερικανικού υπερσυντηρητικού χώρου, που εν μέρει καθορίζουν και την πορεία των πολιτικών πραγμάτων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Στην έκδοση 2.0. της Βουδαπέστης, στους προσκεκλημένους υπάρχουν και τα ονόματα των δύο αρχηγών στην ιταλική ακροδεξιά. Μάλιστα, αν και δεν εμφανίζεται το όνομά τους θεωρούνται πως θα είναι ανάμεσα στους κύριους ομιλητές. Μόνο που θεωρούνται. Γιατί στην ουσία, ούτε η Μελόνι -η οποία τον Φεβρουάριο είχε αψηφήσει μάλιστα τον Σαλβίνι κι είχε μεταβεί στο Ορλάντο για να απευθυνθεί στο συνέδριο- αλλά ούτε κι ο Σαλβίνι θα παραστούν προσωπικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχηγός των Fdi αποτελεί πλέον τακτικό καλεσμένο στην original εκδήλωση στο Ορλάντο, και σε δύο συνεχόμενες εκδηλώσεις μίλησε από σκηνής και μάλιστα σε τέλεια αγγλικά, λίγα λεπτά μετά την ομιλία του Τραμπ. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια, η Μελόνι επικαλείται διαρκώς με υπερηφάνεια τις διασυνδέσεις της αυτές με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για να αποξέσει από το κόμμα της τη ρετσινιά του φασιστικού παρελθόντος του. Η Μελόνι, σύμφωνα με τη διοργάνωση, θα στείλει ένα μήνυμα βίντεο κι έναν ευρωβουλευτή της, τον Βιντσέντζο Σόφο, ο οποίος μάλιστα εντάχθηκε στις τάξεις των Fdi μετά την αποχώρησή του από την ευρωομάδα της Λέγκα πριν από ένα χρόνο.
Από την άλλη πλευρά, στο συνέδριο δεν θα υπάρχει ούτε ίχνος του Σαλβίνι. Αντ’ αυτού θα βρίσκεται εκεί ο Λορέντζο Φοντάνα, αναπληρωτής γραμματέας της Λέγκας του Βορρά και επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων κι ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών. Γκουλιέλμο Πίκι. Βέβαια, η απουσία τούτη προξενεί πολλές απορίες κι οι εξηγήσεις δεν μπορούν να αναζητηθούν μόνον στον ανταγωνισμό των δύο ακροδεξιών για την ηγεσία του κεντρο-ακροδεξιού συνασπισμού στην Ιταλία.
Η πρωτεύουσα στις δημοσκοπήσεις, αντιπολιτευόμενη Μελόνι αυτή τη στιγμή είναι ο ισχυρός πόλος στη συμμαχία, ενώ ο Σαλβίνι υποχωρεί διαρκώς. Παρόλο που συμβαδίζουν στην ίδια συμμαχία, τα μοντέλα, αλλά και οι πολιτικές αποφάσεις αμφοτέρων -με την Λέγκα να συμμετέχει στην πολυσυλλεκτική κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι και το FdI να ασκεί αντιπολίτευση- κάνουν τα δύο κόμματα να απέχουν παρασάγγας. Το ίδιο και στην ΕΕ, όπου η Μελόνι εδώ και δύο χρόνια προεδρεύει στο υπερσυντηρητικό ευρωπαϊκό κόμμα, ενώ η Λέγκα (μέσω του Μάρκο Τζάνι) στην κυρίαρχη ομάδα στην παράταξη της «Ταυτότητας και της Δημοκρατίας» μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο (στην οποία συμμετέχει κι η Μαρίν Λεπέν με τον Rassemblement National).
Ο λόγος της εφεκτικότητας των δύο ηγετών καλύτερα θα πρέπει να αναζητηθεί στην ίδια την τοποθεσία και τον αμφιτρύωνα του συνεδρίου. Το να βρίσκεσαι τούτη τη στιγμή στη Βουδαπέστη, με τον Όρμπαν να φιγουράρει ως πρωτεργάτης του φιλορωσικού μετώπου στην Ευρώπη και να παρακωλύει με τις μονομερείς αποφάσεις του τις κυρώσεις για την ενέργεια κατά της Μόσχας δεν είναι ό,τι καλύτερο για την εικόνα ενός ηγέτη -έστω και με αντιευρωπαϊκό πρόγραμμα. Που μάλιστα, όχι μόνον στην περίπτωση του Σαλβίνι, αλλά και όπως διαφάνηκε στην πρόσφατη προγραμματική παρουσίαση της Μελόνι στο Μιλάνο, αμφότεροι ακολουθούν τη ρεπουμπλικανική στροφή της Μαρίν Λεπέν, στην προσπάθεια να προσελκύσουν ένα πιο μετριοπαθές εκλογικό κοινό. Μάλιστα, η Μελόνι και τον περασμένο Νοέμβριο αρνήθηκε να συμμετέχει στη σύνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη και λίγο λίγο δείχνει να εγκαταλείπει τη φιλοδοξία της να ηγηθεί μίας νέας εναλλακτικής ακροδεξιάς ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο.
Στο CPAC της Βουδαπέστης θα συγκεντρωθούν εξάλλου οι πιο διακεκριμένοι «συνήγοροι» του Πούτιν στην Ευρώπη και την Αμερική. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται εξάλλου η συνδετική εναρκτήρια ομιλία του Τάκερ Κάρλσον, γνωστού παρουσιαστή του Fox News που έχει εκατομμύρια θαυμαστές και έχει γίνει αληθινός ήρωας στη ρωσική κρατική τηλεόραση χάρις στην υποστήριξή του στην «ειδική επιχείρηση» του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, αλλά και για τις προσωπικές επιθέσεις εναντίον του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την αποστολή όπλων στο Κίεβο.
Έτσι, γίνεται σαφές πως το πλαίσιο του ουγγρικού CPAC είναι πολύπλοκο κι ενδέχεται να αποδειχθεί παγίδα κι ίσως γι’ αυτό η Μελόνι αποφάσισε τελικά να μην πάρει το αεροπλάνο για τη Βουδαπέστη. Το πολύ χαμηλό προφίλ που διατηρούν αμφότερα τα κόμματα στην εκδήλωση της Βουδαπέστης δείχνει ότι και για τους δύο το ρωσικό ζήτημα – που προορίζεται να αναδειχθεί ως το κεντρικό θέμα των συζητήσεων στο διήμερο συνέδριο- είναι ιδιαίτερα ακανθώδες για τους Ιταλούς, που έχουν σημάνει αλλαγή πλεύσεις και πασχίζουν να δείξουν πως λαμβάνουν αποστάσεις από τον πρώην φίλο τους Πούτιν. Όπως και πολλοί άλλοι ομοϊδεάτες τους στην Ευρώπη.
Για τον Όρμπαν, από την άλλη, είναι μια χρυσή ευκαιρία να κλείσει το μάτι στους Αμερικανούς συντηρητικούς. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι λίγο πριν το CPAC σε μία διάτορη ομιλία του για την μετανάστευση καυτηρίασε τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν στο Μπάφαλο, ο οποίος μεταξύ άλλων χαρακτήρισε ως «διεστραμμένη ιδεολογία» την ακροδεξιά θεωρία της «μεγάλης αντικατάστασης» της λευκής φυλής από άλλες «ράτσες».
Βέβαια, ακόμη και για τον Ούγγρο πρωθυπουργό, το καλύτερο θα ήταν να κρατήσει προσεκτική στάση, όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Γιατί μπορεί μεν στη Βουδαπέστη να βρεθούν οι υποστηρικτές του Κρεμλίνου, όμως στη συντριπτική πλειοψηφία του το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τάσσεται με τους Δημοκρατικούς υπέρ της ουκρανικής αντίστασης και είναι έτοιμο να ψηφίσει τον νόμο «Land-Lease» για την αποστολή 40 δισ. δολαρίων σε ανθρωπιστικές και στρατιωτικές προμήθειες στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.