Μία έστω «κακή συμφωνία» για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι καλύτερη από καμία συμφωνία λένε τώρα ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών (Μοσάντ) και του στρατού σε αντιδιαστολή με τη στάση της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ που διαφωνεί εδώ και καιρό με τις διεθνείς διαπραγματεύσεις στη Βιέννη, που έχουν «παγώσει» από τον περασμένο Απρίλη.
Η ασυνήθιστη στάση των Ισραηλινών αξιωματούχων καταγράφεται σε σημερινό ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post με τη μορφή δηλώσεων υπό τον όρο της ανωνυμίας τους.
Στο ίδιο ρεπορτάζ υποστηρίζεται ότι το Ιράν έχει τη δυνατότητα να εμπλουτίσει το ουράνιο κατά 90% σε μερικές βδομάδες και να καταφέρει βραχυπρόθεσμα να φτιάξει όχι μία αλλά τουλάχιστον τέσσερις πυρηνικές βόμβες. Οι αξιωματούχοι του στρατού και της Μοσάντ που μίλησαν στην ισραηλινή εφημερίδα θεωρούν πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα άνοιγε την πόρτα για μία πιθανή αμερικανο-ισραηλινή επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιφερειακή σταθερότητα.
Η εφημερίδα αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης που έχουν ανασταλεί εδώ και βδομάδες εκτιμά πως μετά από μαραθώνιο παζαριών από τον Απρίλιο του 2021 παραμένει αμφίβολο εάν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για τη διατήρηση της διεθνούς συνθήκης του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που είχαν υπογράψει οι πέντε χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ,Ρωσία,Κίνα, Βρετανία, Γαλλία),η Γερμανία και η ΕΕ, αλλά την παραβίασε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον Μάιο του 2018 προχωρώντας μονομερώς στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία.
Αμερικανο-ισραηλινή άσκηση με σενάριο επίθεσης στο Ιράν
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έχει δηλώσει κατά καιρούς πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας. Ωστόσο την ίδια ώρα η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν συνεργάζεται με το Ισραήλ σε ό,τι αφορά την αύξηση της πίεσης και των απειλών σε βάρος του Ιράν, ξεκινώντας στις 18 Μαΐου την κοινή στρατιωτική άσκηση Chariots of Fire με σενάριο που προβλέπει αμερικανο-ισραηλινή επίθεση σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Τον περασμένο Μάρτιο Ευρωπαίοι και Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πως η συμφωνία ήταν σχεδόν έτοιμη και έμεναν κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες που εξαρτώνταν από τη στάση των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά ιρανικά αιτήματα που απαιτούσαν αφενός την άρση των αμερικανικών κυρώσεων και την διαβεβαίωση πως δεν θα τις επαναφέρουν και αφετέρου την άρση των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης από τη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ για την τρομοκρατία.