ΑΘΗΝΑ
21:50
|
16.04.2024
Η πρώτη δημόσια εμφάνιση στο εξωτερικό του νέου πρωθυπουργού, αύριο στη συνεδρίαση της ομάδας Quad με το βλέμμα στραμμένο στο Πεκίνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ηγέτης των Εργατικών της Αυστραλίας, ο Άντονι Αλμπανέζι, ορκίστηκε σήμερα και έγινε ο 31ος πρωθυπουργός της χώρας, βάζοντας τέλος στη μονοκρατορία της δεξιάς συμμαχίας που διήρκεσε σχεδόν μια δεκαετία, λίγες ώρες προτού αναχωρήσει για το Τόκιο, όπου θα συμμετάσχει αύριο στη σύνοδο κορυφής της Quad (ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία Αυστραλία), συνοδευόμενος από τη νέα υπουργό Εξωτερικών Πένι Ουόγκ.

Ο ηγέτης της κεντροαριστεράς, που διαβεβαιώνει ότι η Καμπέρα θα ριχτεί στον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής, θα πολεμήσει τη διαφορά και θα προωθήσει την ισότητα των φύλων, ορκίστηκε στην έδρα της κυβέρνησης στην Καμπέρα από τον γενικό κυβερνήτη Ντέιβιντ Χάρλι. Ορκίστηκαν επίσης ο νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Απασχόλησης Ρίτσαρντ Μαρλς, η νέα υπουργός Εξωτερικών Πένι Ουόνγκ, ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζιν Τσάλμερς και η νέα υπουργός Δικαιοσύνης Κέιτι Γκάλαγκερ. Τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια θα καλυφθούν «προσωρινά», οι υπουργοί θα οριστούν την επόμενη εβδομάδα, διευκρίνισε σε δημοσιογράφους ο 59χρονος νέος πρωθυπουργός Αλμπανέζι.

Δεν είναι ακόμα σαφές εάν οι Εργατικοί θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις 76 έδρες που απαιτούνται για να έχουν την πλειοψηφία των εδρών στη νέα ομοσπονδιακή Βουλή των Αντιπροσώπων. Καθώς η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων συνεχίζεται (έχει φθάσει πάνω από το 70%), προηγούνται με 72 έδρες, ενώ η συμμαχία (Φιλελεύθεροι/Εθνικό Κόμμα) του απερχόμενου πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον οδεύει να καταλάβει 52.

Ο κ. Μόρισον, μέγας υπέρμαχος των βιομηχανιών άνθρακα και αερίου, ανήγγειλε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία των Φιλελεύθερων. Συνεχάρη τον κ. Αλμπανέζι αναγνωρίζοντας την ήττα του το βράδυ του Σαββάτου, μιλώντας για «δύσκολη βραδιά» για την απερχόμενη δεξιά κυβέρνησή του. Ως φαβορί για τη διαδοχή του εμφανίζεται ο πρώην υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντάτον. Ο κ. Ντάτον – από τα δεξιά του κόμματος – υπήρξε κατά καιρούς μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Κάποιοι αμφισβητούν αν θα μπορούσε να ξαναχτίσει την υποστήριξη των Φιλελευθέρων σε πιο προοδευτικές, μητροπολιτικές περιοχές.

Οι δύσκολες σχέσεις με την Κίνα

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση στο εξωτερικό του νέου πρωθυπουργού θα είναι η συμμετοχή, αύριο Τρίτη, στη συνεδρίαση της ομάδας Quad στο Τόκιο, κάτω από το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά την υπογραφή του συμφώνου ασφαλείας Νήσων Σολομώντα – Κίνας, θέμα που κυριάρχησε στην Αυστραλιανή πολιτική σκηνή το τελευταίο διάστημα.

Σε δήλωση πριν από τη συνάντηση, ο κ. Αλμπανέζι ανέφερε ότι η σύνοδος «συγκεντρώνει τέσσερις ηγέτες μεγάλων φιλελεύθερων δημοκρατιών – Αυστραλία, Ιαπωνία, Ινδία και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής – για την υποστήριξη ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού» και πρόσθεσε ότι η συμμαχία Quad αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την Αυστραλία.

Η πρόσφατη αμυντική συμφωνία της Κίνας με τα νησιά του Σολομώντα θεωρείται απειλή για το καθεστώς της Αυστραλίας ως στρατηγικού εταίρου των χωρών του Ειρηνικού. Πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για μια δύσκολη ισορροπία που πρέπει να πετύχει ο νέος πρωθυπουργός: Να αντιμετωπίσει την επέκταση της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό, ενώ παράλληλα να διορθώσει τις σχέσεις της χώρας του με το Πεκίνο που τραυματίστηκαν όταν, στην αρχή της πανδημίας, η Αυστραλία ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για την προέλευση του ιού Covid.

Η Κίνα είναι πλέον ένας πολύ θυμωμένος στρατηγικός εμπορικός εταίρος. Και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας Quad θα πρέπει να καθησυχαστούν ότι ο κ. Αλμπανέζι έχει ένα σχέδιο να διαχειριστεί την περίπλοκη κατάσταση.

Ο πρωθυπουργός λέει ότι αυτό το ταξίδι αποτελεί μια ευκαιρία για την Αυστραλία να στείλει ένα μήνυμα παγκοσμίως ότι αλλάζει την προσέγγισή της σε κρίσιμες πολιτικές όπως η κλιματική αλλαγή.

Με πληροφορίες από BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα