ΑΘΗΝΑ
05:05
|
27.04.2024
Πρωτοπόρος στην τέχνη του γκράφιτι στους δρόμους του Παρισιού. «Δημιουργώ σημαίνει αντιστέκομαι. Αντιστάθηκα σε όλα, εκτός από τον έρωτα κάποιες φορές, και στο χιούμορ ποτέ».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 66 ετών απεβίωσε η θρυλική street artist Miss. Tic στο Παρίσι. Η Γαλλίδα καλλιτέχνιδα, της οποίας το πραγματικό όνομα ήταν Radhia Novat, απεβίωσε χθες Κυριακή μετά από ασθένεια, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά της χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες για τα αίτια του θανάτου.  

Η Miss. Tic θεωρείται πρωτοπόρος του γκράφιτι και της τεχνικής του στένσιλ. Πρωταγωνίστρια στα έργα της ήταν πάντα μια μελαχρινή αινιγματική γυναίκα με θέμα τον έρωτα, την επιθυμία, την τρυφερότητα, και τον ρόλο της γυναίκας σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία. 

Τα έργα της πρωτοεμφανίστηκαν στους δρόμους του Παρισιού το 1985 ενώ το 1997 συνελήφθη μετά από την καταγγελία ενός ιδιοκτήτη. Είχε τότε κριθεί ένοχη για καταστροφή ξένης περιουσίας. Ωστόσο, η Miss. Tic καταξιώθηκε και πολλά από τα έργα της έχουν φιλοξενηθεί σε γκαλερί της Γαλλίας και του εξωτερικού. Είχε μάλιστα συνεργαστεί με τους οίκους μόδας Kenzo και Louis Vuitton.

Η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Ριμά Αμπντούλ Μαλάκ εξέφρασε τη θλίψη για τον θάνατο της Miss. Tic αποτίνοντας φόρο τιμής στο «εμβληματικό και απολύτως φεμινιστικό» έργο της.  

Η Miss. Tic γεννήθηκε στη συνοικία της Μονμάρτης στο Παρίσι το 1956. Ο πατέρας της ήταν μετανάστης από την Τυνησία και η μητέρα της ήταν Γαλλίδα από την περιοχή της Νορμανδίας. Για τα έργα της στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας είχε δηλώσει: «Δεν σχεδιάζω, ούτε γράφω το προσωπικό μου μυθιστόρημα. Αυτό είναι για να πάρω θέση, ως καλλιτέχνης και ως γυναίκα στην πόλη και τον κόσμο της δημιουργίας. Δημιουργώ σημαίνει αντιστέκομαι. Αντιστάθηκα σε όλα, εκτός από τον έρωτα κάποιες φορές, και στο χιούμορ ποτέ».


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πασχαλινή έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

The Old Oak: A symbol of endurance

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα