ΑΘΗΝΑ
06:16
|
27.04.2024
Σε μία προσπάθεια να δείξει πως η Τουρκία δεν ξεπουλάει το παλαιστινιακό υπέρ των σχέσεων με το Ισραήλ, ο Τσαβούσογλου μετέβη πρώτα στη Ραμάλα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χαμηλούς τόνους τηρούν αρκετά ισραηλινά ΜΜΕ σε ό,τι αφορά την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Ισραήλ Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εδώ και περίπου μιάμιση δεκαετία.

Χωρίς τις τυμπανοκρουσίες που πιθανότατα επιθυμούσε η κυβέρνηση Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών  Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκίνησε τη διήμερη επίσκεψη σήμερα από τη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης σε μία προφανή προσπάθεια να δείξει ότι η Τουρκία δεν «ξεπουλάει» το παλαιστινιακό για χάρη της αναθέρμανσης των τουρκο-ισραηλινών πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων.

H συνάντηση στη Ραμάλα και οι 10 συμφωνίες

Μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Ριγιάντ αλ Μάλκι ο Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε πως η υποστήριξη της Άγκυρας στο παλαιστινιακό δεν θα μειωθεί ενόψει της αναθέρμανσης των σχέσεων με το Ισραήλ λέγοντας: «Η υποστήριξή μας στο παλαιστινιακό ζήτημα είναι εντελώς ανεξάρτητη από την πορεία των σχέσεων μας με το Ισραήλ».

Ο Τσαβούσογλου επιβεβεβαίωσε την υποστήριξη της Τουρκίας στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στη βάση των δύο κρατών λέγοντας πως πρέπει αυτό το όραμα «να διατηρηθεί ζωντανό», παρατηρώντας πως οι ισραηλινές μονομερείς ενέργειες όπως οι συγκρούσεις με τους Παλαιστίνιους, η αύξηση των εποικισμών, οι βίαιοι διωγμοί από κατεχόμενη γη «καταστρέφουν το έδαφος για την επίτευξη ειρήνης». Τόνισε επίσης πως για τον τουρκικό λαό το παλαιστινιακό «είναι προτεραιότητα» και πως όλα τα κόμματα της Τουρκίας είναι αμέριστα υπέρ του αγώνα των Παλαιστινίων.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην όξυνση της έντασης και των συγκρούσεων Μουσουλμάνων προσκυνητών, Παλαιστίνιων διαδηλωτών και Ισραηλινής αστυνομίας στον ευρύτερο χώρο πέριξ αλλά και εντός του τεμένους Αλ Άκσα τον Απρίλιο, κατά τη νηστεία του Ραμαζανιού. «Είναι σημαντικό για όλους τους Μουσουλμάνους να προστατευτεί η ιερότητα και το καθεστώς του τεμένους αλ Άκσα» είπε ο Τσαβούσογλου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Ραμάλα Τούρκοι αξιωματούχοι της αντιπροσωπείας του Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπέγραψαν με Παλαιστίνιους ομολόγους τους 10 διμερείς συμφωνίες. Σε σχετική ανακοίνωση του ο Τσαβούσογλου τονίζει ότι «με αυτές τις 10 συμφωνίες που υπογράψαμε, ενισχύσαμε περαιτέρω την υποδομή των σχέσεών μας. Θα αυξήσουμε τον όγκο των συναλλαγών μας στα δύο δισεκατομμύρια δολάρια».

Ανακοίνωσε επίσης πως τον ερχόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Τούρκους αξιωματούχους με στόχο την σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων και τη βελτίωση της ζωής των Παλαιστινίων.

Αργότερα απόψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί και με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς.

Αύριο Τετάρτη θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιαίρ Λαπίντ και στη συνέχεια με τον Ισραηλινό υπουργό Τουρισμού, Γιόελ Ραζβόζοφ.

Την ίδια μέρα έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει «ιδιωτική» επίσκεψη στο τέμενος Αλ Άκσα , χωρίς τη συνοδεία ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα