ΑΘΗΝΑ
20:25
|
26.04.2024
Κόλαφος η έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση Τζόνσον.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το Αφγανιστάν το περασμένο έτος ήταν μια «καταστροφή» και μια «προδοσία» που θα βλάψει τα συμφέροντα του έθνους για χρόνια, σύμφωνα με έρευνα κοινοβουλευτικής επιτροπής στη Βρετανία. Ειδικότερα, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ανέφερε ότι υπήρξαν «συστημικές αποτυχίες» πληροφοριών, διπλωματίας, και σχεδιασμού. Ο πρόεδρος της επιτροπής, Τομ Τάγκεντχατ, δήλωσε ότι υπήρξε η βρετανική ηγεσία «σε μια εποχή που κυριολεκτικά χάνονταν ζωές».

Από την πλευρά της η συντηρητική κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι προηγήθηκε «εντατικός σχεδιασμός» για την αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης (FCDO) υπερασπίστηκε τον χειρισμό της αποχώρησης και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο θα εξετάσει και θα απαντήσει στα πορίσματα της επιτροπής.

Η διακομματική ομάδα βουλευτών, η οποία διενήργησε τη σχετική έρευνα, διαπίστωσε πως η «κακή διαχείριση» αποχώρησης και εκκένωσης της Καμπούλ ενώ οι Ταλιμπάν προήλαυναν «πιθανότατα να στοίχισε ζωές». Οι Βρετανοί βουλευτές αμφισβητούν ευθέως την ικανότητα του επικεφαλής του Υπουργείου, Σερ Φίλιπ Μπάρτον, να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις και ζητούν να επανεξεταστεί η θέση του. Επισημαίνουν μάλιστα ότι το γεγονός ότι ο Σερ Φίλιπ, ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βρίσκονταν όλοι σε άδεια ενώ οι Ταλιμπάν καταλάμβαναν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, είναι σημάδι «θεμελιώδους έλλειψης σοβαρότητας, ελέγχου ή ηγεσίας σε μια περίοδο εθνικής έκτακτης ανάγκης».

Ο κ. Τάγκεντχατ δήλωσε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4: «Είναι μια πολύ σαφής κριτική για την αποτυχία προγραμματισμού, την αποτυχία προετοιμασίας και την αποτυχία της ηγεσίας σε μια στιγμή εθνικής έκτακτης ανάγκης, σε μια εποχή που κυριολεκτικά χάνονταν ζωές, σε μια εποχή που κάθε απόφαση ήταν γεμάτη κινδύνους και έντονα αμφιλεγόμενη, και έπρεπε να ληφθεί πολύ γρήγορα από ανθρώπους που είχαν την εξουσία να το κάνουν».

Ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών του Εργατικού Κόμματος, Ντέιβιντ Λάμι, τόνισε ότι η έκθεση «δείχνει το μέγεθος της ανικανότητας, της οκνηρίας και του κακού χειρισμού της κυβέρνησης» όσον αφορά την αποχώρηση. «Η κυβέρνηση των Συντηρητικών έχει απογοητεύσει έντονα τη φήμη της Βρετανίας στην παγκόσμια σκηνή και οι υπεύθυνοι για αυτήν την καταστροφή θα πρέπει να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Επανέρχεται στα καθήκοντά του ο βασιλιάς Κάρολος Γ’

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα