ΑΘΗΝΑ
08:26
|
22.09.2024
«Είμαστε συγγενείς. Και δεν υπάρχουν σύνορα ανάμεσά μας», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας με αφορμή την επίσκεψη του Πολωνού ομολόγου του, Αντρέι Ντούντα, στο Κίεβο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο της χώρας του, το οποίο θα επεκτείνει τα δικαιώματα των Πολωνών πολιτών που ζουν στην Ουκρανία και θα τους παρέχει ειδικό νομικό καθεστώς. Αυτό έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, στο ουκρανικό κοινοβούλιο την 22α Μαΐου, με αφορμή την επίσκεψή του στο Κίεβο.

Το ακριβές περιεχόμενο του νομοσχεδίου είναι ακόμα άγνωστο, αλλά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι άφησε να εννοηθεί πως ο νέος νόμος θα είναι «καθρέφτης» του αντίστοιχου πολωνικού, που αναγνωρίζει σχεδόν ίσα δικαιώματα με τους Πολωνούς πολίτες στους Ουκρανούς πρόσφυγες. Ειδικότερα, η Βαρσοβία έχει παραχωρήσει το δικαίωμα διαμονής και εργασίας και διεκδίκησης προνοιακών επιδομάτων σε πάνω από τρία εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους.

Οι Ζελένσκι και Ντούντα ανακοίνωσαν επίσης την πρόθεσή τους να υπογράψουν διμερή συμφωνία που θα διευκολύνει τη διάσχιση των συνόρων Πολωνίας-Ουκρανίας.

«Είμαστε συγγενείς. Και δεν υπάρχουν σύνορα ή εμπόδια ανάμεσά μας. Ο ουκρανικός και ο πολωνικός λαός δεν διαχωρίζονται νοητικά από σύνορα εδώ και καιρό. Έτσι, συμφωνήσαμε να το εφαρμόσουμε αυτό στο προσεχές μέλλον σε μια διμερή συμφωνία. Πρώτα για τον κοινό έλεγχο των συνόρων και των τελωνείων, και έπειτα για τα ενιαία υπό όρους σύνορα, όταν η Ουκρανία γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο Ζελένσκι και πρόσθεσε, «και είμαι σίγουρος πως όλες οι απαραίτητες αποφάσεις θα ληφθούν πρώτα για το καθεστώς υποψηφιότητας της Ουκρανίας και έπειτα για την πλήρη ένταξή της». Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε επίσης όλες τις πολωνικές πόλεις για τη βοήθειά τους προς τους προσφυγικούς πληθυσμούς και απένειμε τον τίτλο της «Πόλης Διασώστη» στο Ζέσουφ της Πολωνίας.

Ο Αντρέι Ντούντα δήλωσε σχετικά: «Μια ιστορική στιγμή αλλάζει τις σχέσεις μας… Τώρα είναι ο καιρός για μια νέα συμφωνία γειτνίασης μεταξύ Πολωνίας-Ουκρανίας, η οποία θα λαμβάνει υπ’ όψη όσα έχουμε οικοδομήσει τους τελευταίους μήνες. Ο πόλεμος ανέδειξε επίσης τα προβλήματα στο οδικό μας δίκτυο. Τα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας πρέπει να ενώνουν, όχι να διαχωρίζουν, αυτός πρέπει να είναι ο μεγάλος μας στόχος» .

Σύμφωνα με αναφορές στο Telegram, το νομοσχέδιο Ζελένσκι πρόκειται να δώσει τη δυνατότητα σε Πολωνούς πολίτες που ζουν στην Ουκρανία να κατέχουν αιρετά αξιώματα, να διορίζονται σε δημόσιες αρχές και ανώτερες θέσεις σε αμυντικές επιχειρήσεις, να έχουν πρόσβαση σε απόρρητα δεδομένα, να γίνουν δικαστές, καθώς και το δικαίωμα στην πολωνική αστυνομία να επιτηρεί τον νόμο και την τάξη εντός του ουκρανικού εδάφους.

Σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του στο Telegram, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε:  «Χαίρομαι που παρατηρώ πως οι σχέσεις Ουκρανίας-Πολωνίας βρίσκονται επιτέλους σε μια εντελώς καθαρή, ειλικρινή βάση, χωρίς διαμάχες και την κληρονομιά παλιών συγκρούσεων. Αυτό είναι επίτευγμα. Το ιστορικό επίτευγμα των εθνών μας. Και θα ήθελα η αδελφοσύνη μεταξύ Ουκρανών και Πολωνών να διατηρηθεί για πάντα. Όπως είπα σήμερα στους βουλευτές μου σχετικά με αυτό: η ενότητά μας, η ενότητα Ουκρανών και Πολωνών, πρέπει να είναι μια σταθερή αξία, που κανείς δεν θα παραβιάζει».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Παπαϊωάννου, το «Ποντίκι», η προδομένη μεταπολίτευση και ο ιστορικός αναθεωρητισμός

Ψυχραιμία μπροστά στα «βάσανα» της γαλλικής (κέντρο) αριστεράς

Το Telegram επίσημα ξεκινά να συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές

Χεζμπολάχ: Νέο μπαράζ ρουκετών κατά του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα