Τις έντονες αντιρρήσεις του στο σχέδιο της ΕΕ για πετρελαϊκό εμπάργκο σε βάρος της Ρωσίας διατηρεί ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν παρά τις προσπάθειες της Κομισιόν να παρουσιάσει σαν «πιθανή» μία συμφωνία στο θέμα.
Ο Όρμπαν σε επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ, και την οποία επικαλείται σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο σε σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει πως η Βουδαπέστη δεν θα άρει την αντίθεσή της στο σχέδιο για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο «σύντομα» και πως ο ίδιος δεν πρόκειται να το συζητήσει στην επικείμενη σύνοδο κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 30 και 31 Μαΐου στις Βρυξέλλες.
«Βλέποντας πως παραμένουν ανοικτά σοβαρά θέματα, είναι πολύ απίθανο να βρεθεί μία γενική λύση πριν την έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30 και 31 Μαΐου» αναφέρει ο Ούγγρος πρωθυπουργός στην επιστολή του προς τον Σαρλ Μισέλ. Επισημαίνει πως το πιθανότερο είναι να αναδείξει (η σύνοδος) αδιέξοδο προσθέτοντας: «Είμαι πεπεισμένος πως η συζήτηση του πακέτου των κυρώσεων σε επίπεδο ηγετών εν απουσία συναίνεσης θα είναι αντιπαραγωγική. Θα αναδείξει μόνον τις εσωτερικές αντιθέσεις δίχως να προσφέρει μία ρεαλιστική πιθανότητα επίλυσής τους».
Η Ουγγαρία έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή της στο σχέδιο της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο γιατί πολύ απλά τα διυλιστήριά της μπορούν να διυλίσουν μόνον το πετρέλαιο Ουραλίων (δηλαδή το ρωσικό). Οποιαδήποτε ρεαλιστική μετατροπή και εκσυγχρονισμός στα διυλιστήρια και στις άλλες υποδομές πετρελαίου της Ουγγαρίας δεν μπορεί να γίνει πριν από τουλάχιστον πέντε χρόνια ενώ το κόστος εκτιμάται σε δεκάδες δις. ευρώ τα οποία η ΕΕ δεν δείχνει να είναι διατεθειμένη να τα δώσει άμεσα.
Νωρίτερα σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC εμφανίστηκε «αισιόδοξη» πως θα μπορούσε να εξασφαλιστεί συμφωνία για πετρελαϊκό εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία «εντός ημερών». Επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις αντιστάσεις χωρών που πλήττονται άσχημα από ένα πιθανό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο όπως είναι η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Τσεχία λέγοντας πως «βλέπουμε μία ή δύο χώρες-μέλη που είναι περίκλειστες και δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση μέσω θάλασσας οπότε χρειάζονται εναλλακτικές σε αγωγούς και διυλιστήρια και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις».