ΑΘΗΝΑ
16:42
|
25.04.2024
Μιλώντας στο Νταβός, ο Κίσινγκερ προέτρεψε τις ΗΠΑ και τη Δύση να μην επιδιώξουν μια ντροπιαστική ήττα για τη Ρωσία στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χένρι Α. Κίσινγκερ, δήλωσε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία για να βοηθήσει στον τερματισμό της εισβολής, προτείνοντας μια θέση στην οποία η συντριπτική πλειοψηφία των Ουκρανών είναι αντίθετη καθώς ο πόλεμος μπαίνει στον τέταρτο μήνα του.

Μιλώντας σε διάσκεψη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο Κίσινγκερ προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση να μην επιδιώξουν μια ντροπιαστική ήττα για τη Ρωσία στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να επιδεινώσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Ευρώπης.

Αφού ανέφερε ότι οι δυτικές χώρες θα πρέπει να θυμούνται τη σημασία της Ρωσίας για την Ευρώπη και να μην παρασυρθούν από «τη διάθεση της στιγμής», ο Κίσινγκερ πίεσε τη Δύση να αναγκάσει την Ουκρανία να αποδεχθεί τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με  «status quo ante», που σημαίνει την προηγούμενη κατάσταση.

«Οι διαπραγματεύσεις χρειάζεται να ξεκινήσουν τους επόμενους δύο μήνες προτού δημιουργηθούν ανατροπές και εντάσεις που δεν θα ξεπεραστούν εύκολα. Στην ιδανική περίπτωση, η διαχωριστική γραμμή θα πρέπει να είναι μια επιστροφή στο status quo ante», δήλωσε ο 98χρονος Κίσινγκερ, σύμφωνα με την Daily Telegraph. «Η συνέχιση του πολέμου πέρα ​​από αυτό το σημείο δεν θα αφορούσε την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά έναν νέο πόλεμο εναντίον της ίδιας της Ρωσίας».

Το «status quo ante» το οποίο ανέφερε ο Κίσινγκερ, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών των προέδρων Ρίτσαρντ Μ. Νίξον και Τζέραλντ Φορντ, αναφέρεται στην αποκατάσταση μιας κατάστασης κατά την οποία η Ρωσία έλεγχε επίσημα την Κριμαία και ανεπίσημα τις δύο ανατολικότερες περιοχές της Ουκρανίας, το Λουγκάνσκ και το Ντονιέτσκ. 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει τονίσει ότι μέρος των προϋποθέσεών του για την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία περιλαμβάνει την αποκατάσταση των συνόρων στη μορφή που είχαν πριν από την εισβολή.

Μεγάλο μέρος της Ουκρανίας συμφωνεί με τον Ζελένσκι σχετικά με τη μη παραχώρηση εδαφών με αντάλλαγμα την ειρήνη. Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου αυτόν τον μήνα διαπίστωσε ότι το 82% των Ουκρανών δεν επιθυμεί την παραχώρηση ουκρανικών εδαφών, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί. Μόνο το 10% πιστεύει ότι η παραχώρηση εδαφών αξίζει για να τερματιστεί η εισβολή, ενώ το οκτώ τοις εκατό ήταν οι αναποφάσιστοι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήχθη μεταξύ της 13ης Μαΐου και της περασμένης Τετάρτης.

Το δείγμα δεν περιελάμβανε κατοίκους περιοχών που δεν ελέγχονταν από τις ουκρανικές αρχές πριν την 24η Φεβρουαρίου  -όπως η Κριμαία, η Σεβαστούπολη και ορισμένες περιφέρειες των περιοχών Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ. Η έρευνα δεν συμπεριέλαβε επίσης πολίτες που έφυγαν στο εξωτερικό μετά την 24η Φεβρουαρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στη Χιλή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

ΚΚΕ: «Στο στόμα του λύκου» η φρεγάτα Ύδρα

Ελεύθερος ο Φλώρος- Απαγορεύεται να πλησιάσει τον Γραμμένο στα 50 μέτρα

ΗΠΑ: Εκατοντάδες νέες συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα