ΑΘΗΝΑ
23:11
|
03.05.2024
Οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι με βεληνεκές περίπου 300 χλμ. αυξάνου τον κίνδυνο για τα ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

O υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Λόιντ Όστιν, ανακοίνωσε ότι η Δανία θα παράσχει στο Κίεβο αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon. «Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων στη Δανία, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παράσχει εκτοξευτή και πυραύλους Harpoon για να βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί τις ακτές της», δήλωσε ο Όστιν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγό Μαρκ Μίλι, μετά τη συνάντηση σε επίπεδο υπουργών άμυνας από 40 κράτη με θέμα τη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία.  

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούσαν τρόπους να παραδώσουν πυραύλουςHarpoon και Naval Strike στην Ουκρανία. Η μεταφορά των Harpoon σηματοδοτεί μια κλιμάκωση της στρατιωτικής βοήθειας του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία, καθώς οι πύραυλοι έχουν βεληνεκές περίπου 300 χιλιομέτρων, καθιστώντας τα ρωσικά πολεμικά πλοία που αποκλείουν το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού πιθανούς στόχους και διευρύνοντας την περιοχή στην οποία το Κίεβο μπορεί να χρησιμοποιήσει όπλα που παρέχονται από τη Δύση.

Την περασμένη Παρασκευή, ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, Άντον Γκεραστσένκο, με ανάρτησή του στο Twitter ανακοίνωσε πως «Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν ένα σχέδιο για την καταστροφή του [ρωσικού] στόλου της Μαύρης Θάλασσας … Συζητιούνται προμήθειες ισχυρών αντιπλοϊκών όπλων», είπε χαρακτηριστικά, αλλά τότε το Πεντάγωνο διέψευσε τον Γκεραστσένκο.

Ο Όστιν δήλωσε ότι περίπου 20 χώρες υποσχέθηκαν νέα στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ένα νέο φόρουμ γνωστό ως «Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας». «Ακούσαμε επίσης μερικές πολύ καλοδεχούμενες ανακοινώσεις σήμερα το πρωί για ακόμη περισσότερη βοήθεια για την ασφάλεια της Ουκρανίας. Αυτό αφορά περίπου 20 χώρες που ανακοίνωσαν νέα πακέτα βοήθειας για την ασφάλεια», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο Όστιν πρόσθεσε ότι η Ιταλία, η Πολωνία, η Ελλάδα, και η Νορβηγία πρόκειται να στείλουν στην Ουκρανία συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά, και ευχαρίστησε την Τσεχική Δημοκρατία για την παροχή επιθετικών ελικοπτέρων, αρμάτων μάχης και πυραυλικών συστημάτων. Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου είπε επίσης ότι άλλες χώρες ανέλαβαν δεσμεύσεις για νέα προγράμματα εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα