ΑΘΗΝΑ
00:36
|
27.04.2024
Mετά τον θάνατο αστυνομικού που φέρεται να σκοτώθηκε από μέλος του κόμματος του Ιμράν Χαν, κατά τη διάρκεια κατασταλτικής επιχείρησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση του Πακιστάν απαγόρευσε μια προγραμματισμένη πορεία διαμαρτυρίας που κάλεσε ο πρώην πρωθυπουργός Ιμράν Χαν, ο οποίος απαιτεί νέες εκλογές καθώς βαθαίνει η πολιτική και οικονομική κρίση στη χώρα.

Η απαγόρευση ανακοινώθηκε την Τρίτη από τον υπουργό Εσωτερικών Ράνα Σαναουλάχ σε συνέντευξη Τύπου λίγες ώρες αφότου ένας αστυνομικός πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης καταστολής των υποστηρικτών του Χαν που εξαπέλυσε η κυβέρνηση σε όλη τη χώρα.

«Κανείς δεν επιτρέπεται να πολιορκήσει την πρωτεύουσα και να υπαγορεύσει τα αιτήματά του», είπε ο Σαναουλάχ, προσθέτοντας ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την απαγόρευση.

Ένας αξιωματούχος του κόμματος Tehreek-e-Insaf (PTI) του Ιμράν Χαν πυροβόλησε και να σκότωσε έναν αστυνομικό όταν η αστυνομία επισκέφτηκε το σπίτι του, δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών Μαριούμ Αουρανγκζεμπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, προσθέτοντας ότι ο κατηγορούμενος και ο πατέρας του συνελήφθησαν.

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος δεν καταδίκασε δημόσια τη δολοφονία του αστυνομικού, υπερασπίστηκε τον πυροβολισμό από το στέλεχος του κόμματός του, έναν απόστρατο αξιωματικό του στρατού, ρωτώντας τι πρέπει να κάνει κάποιος εάν η αστυνομία μπει στο σπίτι του.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του PTI, οι αστυνομικές επιδρομές εναντίον των υποστηρικτών του κόμματος ξεκίνησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Έγιναν επιδρομές σε σπίτια το πρωί της Τρίτης και τουλάχιστον 400 υποστηρικτές του κόμματος συνελήφθησαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι αρχές επιβεβαίωσαν τις επιδρομές αλλά αρνήθηκαν να κοινοποιήσουν λεπτομέρειες σχετικά με τυχόν συλλήψεις.

Αρκετές άλλες εξέχουσες προσωπικότητες από το κόμμα του Χαν προειδοποίησαν την αστυνομία ότι θα αντιδράσουν βίαια εάν συνεχιστούν οι επιδρομές στα σπίτια τους.

«Ετοιμαστείτε για θυσίες»

Ο Χαν, πρώην αστέρας του κρίκετ που έγινε πολιτικός, διετέλεσε πρωθυπουργός για περισσότερα από τρεισήμισι χρόνια έως ότου του αφαιρέθηκε η εξουσία μετά από πρόταση δυσπιστίας στο κοινοβούλιο τον Απρίλιο.

Ο Χαν ξεκίνησε πολιτική εκστρατεία έκτοτε, ζητώντας πρόωρες εκλογές και ισχυριζόμενος ότι η απομάκρυνσή του ήταν το αποτέλεσμα μιας συνωμοσίας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών  σε συμπαιγνία με τον διάδοχό του, τον νέο πρωθυπουργό του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ. Η Ουάσιγκτον αρνείται οποιοδήποτε ρόλο στην εσωτερική πολιτική του Πακιστάν.

Σε συνέντευξη Τύπου στη βορειοδυτική πόλη Πεσαβάρ την Τρίτη, ο Χαν υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει την απαγορευμένη συγκέντρωση στην πακιστανική κυβέρνηση, όπως είχε προγραμματιστεί για σήμεραΤετάρτη.

«Λέω στους υποστηρικτές μου να φτάσουν στο Ισλαμαμπάντ και θα είμαι κι εγώ εκεί», είπε, επιμένοντας ότι δεν φοβάται τον θάνατο και προτρέποντας τους οπαδούς του να «ετοιμαστούν για θυσίες» για χάρη της κυριαρχίας του Πακιστάν.

«Ας προσπαθήσουν να μας σταματήσουν αν μπορούν», είπε στους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι μια ειρηνική διαμαρτυρία ήταν δικαίωμά του που δεν μπορούσε να αρνηθεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα