Παρά την απαγόρευση της αστυνομίας και της κυβέρνησης, πλήθος πολλών χιλιάδων υποστηρικτών του πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν Ιμράν Χαν πραγματοποίησαν σήμερα το απόγευμα συγκέντρωση και διαδήλωση σε κεντρικό σημείο του Ισλαμαμπάντ με αποτέλεσμα την επέμβαση της αστυνομίας και επακόλουθες σκηνές χάους με νέφη από τα τοξικά δακρυγόνα των αστυνομικών και προσπάθειες άρσης των οδοφραγμάτων από τους διαδηλωτές με κάθε τρόπο.
Το κόμμα του Χαν, ΡΤΙ, είχε νωρίτερα καταγγείλει πως η αστυνομία υπό τις εντολές του 70χρονου διαδόχου του πρωθυπουργού Σεχμπάζ Σαρίφ πραγματοποίησε πογκρόμ συλλήψεων σε βάρος άνω των 1000 μελών και υποστηρικτών τού.
Απαντώντας στην κρατική καταστολή, ο Χαν ανάρτησε σήμερα στο λογαριασμό του στο Τουίτερ εντυπωσιακά πλάνα από την πορεία χιλιάδων υποστηρικτών του προς το Ισλαμαμπάντ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για βία και φασισμό.
H κυβέρνηση του Σαρίφ που ανέλαβε καθήκοντα μετά την αποπομπή του Ιμράν Χαν τον περασμένο μήνα με απόφαση της πλειοψηφίας των μελών του κοινοβουλίου κατηγόρησε τους υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού πως προσπαθούν να διχάσουν τη χώρα και να τη ρίξουν στο «χάος».
Επιπλέον, είχε απαγορεύσει την Τρίτη την σημερινή διαδήλωση στο Ισλαμαμπάντ επιρρίπτοντας σε μέλος του κόμματος ΡΤΙ του Ιμράν Χαν το θάνατο ενός αστυνομικού.
Πάντως, από νωρίς το απόγευμα στο κέντρο του Ισλαμαμπάντ επικρατεί χάος. Οι κάμερες τοπικών τηλεοπτικών καναλιών κατέγραψαν υποστηρικτές του κόμματος ΡΤΙ να κόβουν τα συρματοπλέγματα και να απομακρύνουν με κάθε τρόπο τα μπλόκα της αστυνομίας που είχαν στηθεί μεταξύ άλλων και με μεταλλικά εμπορευματοκιβώτια σε διάφορα σημεία οδικών αρτηριών που οδηγούν στην πρωτεύουσα από την Λαχώρη.
Διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ στη Ντόχα
Το Πακιστάν στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία και της διεθνούς ενεργειακής κρίσης που προκαλούν οι ανταγωνισμοί της Δύσης με τη Μόσχα βιώνει ανάμεσα στα άλλα και άσχημη οικονομική κρίση.
Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν στη Ντόχα του Κατάρ διαπραγματεύσεις Πακιστανών αξιωματούχων με στελέχη του ΔΝΤ προκειμένου να εξασφαλίσουν (υπό τους συνήθεις δυσβάσταχτους για το λαό όρους) δάνειο στο όνομα «διάσωσης της οικονομίας» ύψους 6 δις. δολαρίων.