ΑΘΗΝΑ
09:24
|
02.05.2024
Οι όροι της Τουρκίας τέθηκαν ξανά, επί πέντε ώρες, στο σκληρό παζάρι με τις δύο σκανδιναβικές χώρες. Η επόμενη συνάντηση μπορεί να γίνει σε επίπεδο…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χωρίς απτό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν νωρίτερα απόψε οι μαραθώνιες συνομιλίες Τούρκων, Σουηδών και Φινλανδών διπλωματών (μεμονωμένα αλλά και μαζί) στην Άγκυρα στο φόντο των σκληρών παζαριών που στήνει η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρώντας να επωφεληθεί από τα σχέδια των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Μετά τις συνομιλίες που είχαν με τις δύο αντιπροσωπείες ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν και ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ ανακοινώθηκε πως η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει «θετικά» όσο δεν απαντώνται με ξεκάθαρο, συγκεκριμένο τρόπο και σαφές χρονοδιάγραμμα πέντε βασικά τουρκικά «αιτήματα», όπως: ο «τερματισμός της πολιτικής υποστήριξης για την τρομοκρατία» (δηλαδή οι όποιες σχέσεις διατηρεί στη Σουηδία το ΡΚΚ των Κούρδων), η «εξάλειψη της πηγής χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» και «παύση της υποστήριξης όπλων» προς το απαγορευμένο PKK και την κουρδική πολιτοφυλακή YPG (και SDF) στη Συρία.

«Η αίτηση ένταξης για Σουηδία και Φινλανδία είναι ιστορικό ορόσημο και για τις δυο χώρες. Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία για την ασφάλεια και οι χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη πρέπει να διαχειριστούν τις ανησυχίες για την ασφάλεια» είπε ο Καλίν και έκανε γνωστό πως «στη συνάντηση θέσαμε το θέμα της έκδοσης των τρομοκρατών».

«Επίσης ότι οι αμυντικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας πρέπει να αρθούν άμεσα. Οι αρχές σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ αποφασίστηκαν το 1999 και από τότε οι χώρες που εντάσσονται ακολουθούν αυτές τις αρχές. Οι προσδοκίες μας είναι να εφαρμοστούν αυτοί οι κανόνες. Δεν είναι δυνατόν να γίνουν μέλη σε ένα περιβάλλον όπου η Τουρκία θα έχει ανησυχίες για την ασφάλειά της», επέμεινε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου.

Sweden, Finland seek to persuade Turkey in NATO talks | News | DW |  25.05.2022

«Δεν παρουσιάστηκε κείμενο διαπραγμάτευσης σε αυτή τη συνάντηση. Δεν καθορίστηκε ημερομηνία νέας συνάντησης. Τώρα έχουν πάρει το μήνυμα μας. Αφού το διαβιβάσουν στους ηγέτες τους, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη, ανάλογα με τις απαντήσεις τους» είπε ακόμα, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Τουρκία δεν βιάζεται.

Δεν απέκλεισε πάντως η επόμενη συνάντηση να είναι σε επίπεδο ηγετών ή υπουργών.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν πρόσθεσε πως οι δυο αντιπροσωπείες απάντησαν ότι κατανοούν τις «ανησυχίες» της Άγκυρας. Τόνισε πως η χώρα για την χώρα του το ΡKK και οι Κούρδοι της Συρίας είναι το ίδιο και το αυτό και ότι η YPG είναι παρακλάδι της κουρδικής οργάνωσης. Στο ίδιο κάδρο έβαλε και την οργάνωση FETO» (του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην στενού συνεργάτη του Ερντογάν), προσθέτοντας πως και αυτή είναι μία «τρομοκρατική οργάνωση».

Επιβεβαίωσε πως στις δύο αντιπροσωπείες δόθηκαν σχετικά έγγραφα από τις «αρμόδιες αρχές» της Τουρκίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με το Ισραήλ

Μαζική αστυνομική παρουσία στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για την πάταξη του φερόμενου αντισημιτισμού στα πανεπιστήμια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα