ΑΘΗΝΑ
21:15
|
09.06.2023
Ο Τσιζόφ έθεσε το θέμα του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώς των νησιών και της διώρυγας Σάιμαα, που συνδέει τις εσωτερικές πλωτές οδούς της χώρας με τη Βαλτική.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εγείρει το ζήτημα των Νήσων Ώλαντ που βρίσκονται υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης βάσει διεθνούς συνθήκης, δήλωσε ο απεσταλμένος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, στην τηλεόραση Rossiya-24.

«Σχετικά με [την προσπάθεια για ένταξη στο ΝΑΤΟ από] τη Φινλανδία, έχω αμέσως μια ερώτηση με δύο πτυχές: μία για το καθεστώς των Νήσων Ώλαντ που έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς βάσει διεθνούς συνθήκης, και μια ερώτηση για την τύχη της διώρυγας της Σάιμαα, η οποία χτίστηκε την εποχή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και συνδέει τις εσωτερικές πλωτές οδούς της Φινλανδίας, τις λίμνες με τον φινλανδικό κόλπο της Βαλτικής Θάλασσας», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Οι νήσοι Ώλαντ βρίσκονται υπό καθεστώς αποστρατικοποίησης βάσει διεθνούς
συνθήκης, υπενθύμισε ο απεσταλμένος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ
Τσιζόφ.

Ο Τσιζόφ πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με μια ρωσο-φινλανδική διακυβερνητική συμφωνία, η Ρωσία ουσιαστικά μίσθωσε μικρές λωρίδες γης κατά μήκος της διώρυγας της Σάιμαα στο γειτονικό κράτος». «Η συντήρηση του καναλιού, οι επισκευές του σε όλο το μήκος του – είναι ευθύνη της φινλανδικής πλευράς», κατέληξε ο διπλωμάτης. «Τι θα συμβεί στη συνέχεια σχετικά με αυτό – θα χρειαστεί να δούμε».

Οι πρεσβευτές της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ παρέδωσαν επίσημα την Τετάρτη στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τις αιτήσεις για ένταξη των χωρών τους στο ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, την 16η Μαΐου στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας στο Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα έχει απάντηση στην επέκταση της στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία και τη Σουηδία. Ο Ρώσος ηγέτης είπε επίσης ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία και τη Σουηδία δεν αποτελεί άμεση απειλή για τη Ρωσία, επειδή η Μόσχα δεν έχει προβλήματα με αυτές τις χώρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απόρρητα έγγραφα για τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ είχε ο Τραμπ στο…μπάνιο του

Μ. Σχοινάς: Ιστορική η συμφωνία της Ε.Ε. για μετανάστευση και άσυλο

ΗΠΑ και ΗΒ θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ολλανδικό μουσείο δε θα επιστρέψει συλλογή στην Κριμαία, αλλά στο Κίεβο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα