ΑΘΗΝΑ
05:28
|
04.05.2024
Η προχθεσινή ανακοίνωση της Ιεράς Κοινότητας για τον πόλεμο στην Ουκρανία θεωρήθηκε ρωσόφιλη ευθεία βολή στις θέσεις του Πατριαρχείου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η επταήμερη περιοδεία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τον περασμένο Νοέμβριο αλλά είχε αναβληθεί λόγω των μέτρων για την πανδημία, ξεκίνησε χθες από τη Δράμα και συνεχίζεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου την Παρασκευή στο Άγιον Όρος καθώς η προχθεσινή ανακοίνωση της Ιεράς Κοινότητας για τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν ήταν και το καλύτερο καλωσόρισμα.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, η αναφορά από τις πρώτες αράδες στον «ἀπὸ τοῦ ἔτους 2014 ἀρξαμένου πολέμου εἰς τὴν Οὐκρανίαν, μεταξὺ ἀδελφῶν ἡνωμένων ἀπ’ αἰῶνος μὲ κοινὴν ἐν Χριστῷ πίστιν καὶ ἱστορία» θεωρήθηκε ρωσόφιλη ευθεία βολή στις θέσεις του Πατριαρχείου που βρίσκεται σε ρήξη με τον Ρώσο Πατριάρχη.

Πολλοί εξεπλάγησαν από τη θέση αυτή της Ιεράς Κοινότητας, ωστόσο οι στοιχειωδώς γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις έχουν υπόψη ότι η κοινότητα του Όρους είναι κομμένη ακριβώς στη μέση και οι όποιες ανακοινώσεις εκδίδονται από πρόσκαιρες και τυχαίες πλειοψηφίες. Ρωσόφιλες ιστοσελίδες προσπάθησαν επιπλέον να δημιουργήσουν κλίμα έντασης και εναντίωσης στον κ. Βαρθολομαίο ο οποίος, απ’ ό,τι λένε έγκυρες πληροφορίες, δεν είναι αποφασισμένος ούτε το σχοινί να τραβήξει στα άκρα ούτε όμως και να κάνει ότι δεν κατάλαβε, οπότε κάποιες διπλωματικές νύξεις και απαντήσεις θα υπάρξουν. Στην άφιξη του κ. Βαρθολομαίου στο Όρος αναμένεται, σίγουρα, όπως έχει ξανασυμβεί, να μην παρευρεθούν αντιπρόσωποι από τις Μονές Κωνσταμονίτου, Ξηροποτάμου και Αγίου Παντελεήμονα (ρωσικό μοναστήρι) αλλά, σίγουρα επίσης, κανένας άλλος δεν έχει διάθεση δημιουργίας κλίματος πέραν όσων έχουν διατυπωθεί και η διπλωματία θα υπερισχύσει.

Από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριάρχη δεν πρόκειται να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας, όπως ελέχθη χαρακτηριστικά, «εμάς μας φυλάει ο Θεός, όχι φουσκωτοί, όπως άλλους» και σίγουρα η Ελληνική Αστυνομία θα έχει προνοήσει να κρατήσει μακριά επίδοξους ζηλωτές για τους οποίους λέγεται ειρωνικά ότι «έχουν συμπληρώσει από καιρό τα άγια… ένσημα διαμαρτυριών». Αν θα πει κάτι περισσότερο ο κ. Βαρθολομαίος, οι ίδιες πηγές από το Όρος υποστηρίζουν ότι «δεν χρειάζεται να έρθει στο Όρος ο Οικουμενικός Πατριάρχης για να τοποθετηθεί, το κάνει όποτε χρειαστεί και το έχει ήδη κάνει, οι θέσεις του είναι γνωστές και για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και με τους σχισματικούς ζηλωτές του Όρους. Δεν θα συμβάλει στην όξυνση του κλίματος».

Χθες ο κ. Βαρθολομαίος τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του μητροπολίτη Δράμας Παύλου -ο μακαριστός μητροπολίτης πέθανε στις 2 Μαΐου και ήταν στενός του φίλος-, αμέσως μετά ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη, σήμερα θα επισκεφθεί τη Μονή Βλατάδων στην Ανω Πόλη και θα μιλήσει στο ΑΠΘ στο θεολογικό συνέδριο που διοργανώνεται προς τιμήν του.

Την Παρασκευή, καθ’ οδόν για το Άγιον Όρος, θα σταματήσει στη Νέα Τένεδο για να επισκεφθεί έκθεση κειμηλίων από τη νήσο Τένεδο, θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης του Δήμου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής και το απόγευμα θα βρίσκεται στην Ουρανούπολη για να μεταβεί ακτοπλοϊκώς στο Άγιον Όρος. Η επίσημη υποδοχή θα γίνει στις Καρυές από τους αντιπροσώπους και τους ηγούμενους των είκοσι μονών. Το Σάββατο προβλέπεται επίσκεψη στις Μονές Καρακάλλου και Μεγίστης Λαύρας, δείπνο στην Αθωνιάδα Σχολή και την Κυριακή ο κ. Βαρθολομαίος θα χοροστατήσει στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Πρωτάτο, για να ακολουθήσει η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Αξιον Εστί.

Την Κυριακή ο Πατριάρχης θα είναι ξανά στη Θεσσαλονίκη. Τη Δευτέρα θα είναι στην Καλαμαριά, όπου θα επισκεφθεί σχολεία και εκθέσεις, ενώ ξεχωριστές θεωρούνται τόσο η επίσκεψη στα ιστορικά «Απολυμαντήρια» της Καλαμαριάς -τόπος υποδοχής και μαρτυρίου για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες- όσο και η συνάντηση με εκπροσώπους προσφυγικών σωματείων. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα βρεθεί στον Δήμο Θερμαϊκού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στα Ιεροσόλυμα για το Άγιο Φως ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Οικουμενικός Πατριάρχης: Βαθύτατη έκφραση της ελευθερίας μας είναι η πίστη στην Ανάσταση

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα