ΑΘΗΝΑ
11:23
|
26.04.2024
Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν κατηγορείται για περιφρόνηση του Ανώτατου Δικαστηρίου με αφορμή τη διαδήλωση υποστηρικτών του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Πακιστάν κατέθεσε αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας την Πέμπτη, αιτούμενη τη δίωξη του προέδρου του κόμματος PTI και πρώην πρωθυπουργού, Ιμράν Χαν, για περιφρόνηση του δικαστηρίου λόγω της «παραβίασης» των εντολών του ανώτατου δικαστηρίου σχετικά με την πορεία Αζάντι του κόμματός του.

Μια μέρα νωρίτερα, το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το PTI να συγκροτήσουν αντίστοιχες επιτροπές διαπραγμάτευσης και να συναντηθούν στις 10 το βράδυ της Τετάρτης για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες για μια ειρηνική και ασφαλή διεξαγωγή της μεγάλης πορείας του κόμματος προς την πρωτεύουσα.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις δεν πραγματοποιήθηκαν καθώς και οι δύο πλευρές κατηγόρησαν η μία την άλλη ότι δεν εμφανίστηκε στο κάλεσμα για συνομιλίες. Οι επιτροπές επρόκειτο να συναντηθούν στο γραφείο του αρχιεπιτρόπου του Ισλαμαμπάντ. Διέταξε επίσης την κυβέρνηση να ορίσει ένα σημείο στον τομέα Η-9 όπου οι διαδηλωτές θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν. Ωστόσο, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία D-Chowk.

Η ίδια έδρα θα συνεχίσει επίσης την εξέταση του αιτήματος που κατατέθηκε από τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου του Ανώτερου Δικαστηρίου, Μοχάμεντ Σοαΐμπ Σαχίν, σχετικά με την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων που είχαν στηθεί για να εμποδίσουν την πορεία Αζάντι του PTI.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών, Ράνα Σαναουλάχ, δήλωσε ότι ο Ίμραν Χαν είχε «παραπλανήσει» το Ανώτατο Δικαστήριο παίρνοντας άδεια για τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου σε ένα συγκεκριμένο μέρος στην πρωτεύουσα (τομέας H-9), αλλά ανακοινώνοντας αργότερα ότι θα διεξαχθεί στην πλατεία D-Chowk. «Ο Ιμράν συνέχισε να αψηφά τις εντολές του Ανώτατου Δικαστηρίου και να περιφρονεί το δικαστήριο», πρόσθεσε.

Ο Σαναουλάχ κάλεσε το Ανώτατο Δικαστήριο να δώσει σαφείς οδηγίες για τον καθορισμό των εντολών του κράτους και του Συντάγματος ώστε η «χαοτική ομάδα» των διαδηλωτών να εκδιωχθεί από το Ισλαμαμπάντ.

Η εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου την Τετάρτη ελήφθη έπειτα από αίτημα του Σαχίν, το οποίο εξετάστηκε από μια έδρα τριών δικαστών αποτελούμενη από τους δικαστές Ιτζαζούλ Αχσάν, Μουνίμπ Ακτάρ, και Σαχίντ Μαζαχάρ Αλί Ακμπάρ Νακβί.

Οι αρχές κλήθηκαν επίσης να απελευθερώσουν τους εργαζόμενους και τους υποστηρικτές του PTI που συνελήφθησαν τις τελευταίες 48 ώρες αλλά δεν κατηγορούνται ή εμπλέκονται σε κάποιο αποτρόπαιο έγκλημα. Το δικαστήριο απαγόρευσε επίσης τη διεξαγωγή μεταμεσονύκτιων επιδρομών σε κατοικίες, γραφεία και ιδιωτικές περιουσίες για τη σύλληψη εργαζομένων του PTI από τις αρχές μέχρι τη λήψη περαιτέρω εντολών.

Οι ομοσπονδιακοί υπουργοί Αζάμ Ναζίρ Ταράρ και Αγιάζ Σαντίκ, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε αργότερα την Τετάρτη, ισχυρίστηκαν ότι η ομάδα του PTI δεν διαπραγματεύτηκε με την κυβέρνηση.

Ωστόσο, ο αρχηγός του PTI, Μπαμπάρ Αγουάν, ισχυρίστηκε ότι είχε φτάσει στο γραφείο του αρχιεπιτρόπου ακριβώς στις 10 το βράδυ, αλλά δεν βρήκε κανέναν από την άλλη πλευρά εκεί, και στη συνέχεια έφυγε από τον χώρο, καθώς δεν μπορούσε να περιμένει την άλλη ομάδα.

Πηγές στη διοίκηση της πρωτεύουσας δήλωσαν στο Dawn ότι η ηγεσία του PTI ήταν δυσαρεστημένη λόγω των συλλήψεων των ηγετών του, συμπεριλαμβανομένων δύο που υποτίθεται ότι ήταν μέρος της διαπραγματευτικής ομάδας.

Η διαπραγματευτική επιτροπή του PTI αποτελούνταν από τους Μπαμπάρ Αγουάν, Αμίρ Κιανί, Φαϊσάλ Φαρίντ Τσαουντρί και Αλί Αγουάν. Παρομοίως, η κυβερνητική πλευρά εκπροσωπήθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό Γιουσάφ Ραζά Γκιλάνι, τον Αγιάζ Σαντίκ, τον Φαϊσάλ Σαμπζουάρι, τον Άσαντ Μαχμούντ, τον Αζάμ Ναζίρ Ταράρ, τον Άγκα Τζαν και τον Καλίντ Μαγκσί.

Μετά τις εκτεταμένες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών στο κέντρο του Ισλαμαμπάντ, η κυβέρνηση του Πακιστάν ενέκρινε σήμερα την επέμβαση του στρατού της χώρας για την προστασία σημαντικών κυβερνητικών κτηρίων συμπεριλαμβανομένου του Ανώτατου Δικαστηρίου, του Κοινοβουλίου, της Προεδρίας, και του γραφείου του Πρωθυπουργού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα