ΑΘΗΝΑ
19:12
|
21.09.2024
Κρεμούν τις ποδιές τους από σήμερα και για τις επόμενες τρεις ημέρες οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ πανελλαδικά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι γιατροί των κλινικών και των εργαστηρίων του ΕΟΠΠΥ απεργούν για την χρόνια υποχρηματοδότηση του Τομέα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, καθώς και υπέρ της κατάργησης μνημονιακών διατάξεων όπως οι υποχρεωτικές επιστροφές (clawbacks) που επιβάλλονται στους εργαζόμενους επί του μισθού τους.

Η απεργία θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 28 Μαΐου, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται άκαμπτη ως προς τα αιτήματα των γιατρών, αλλά και αποφασισμένη να βάλει τέλος στην απεργία των υγειονομικών μία ώρα αρχύτερα.

Ειδικά, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει ήδη προχωρήσει σε βαρύγδουπες δηλώσεις και προειδοποιήσεις όπως για παράδειγμα ότι θα υπάρξει περικοπή του προϋπολογισμού του ταμείου του ΕΟΠΥΥ για λειτουργικά έξοδα και μισθούς εργαζομένων ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε μέρα απεργίας. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση, στο κόστος των δωρεάν εξετάσεων και των διαγνώσεων που θα πραγματοποιούσαν οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα για όσο διαρκέσει η απεργία.

Πάντως, οι υγειονομικοί του Οργανισμού δεν δείχνουν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν υπό το βάρος των απειλών του Υπουργείο και θα κρατήσουν την απεργία, με τη στήριξη των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.

Όπως επισημαίνεται από το Συντονιστικό Όργανο των διαγνωστικών εργαστηρίων και των κλινικοεργαστηριακών γιατρών, το clawback στον ΕΟΠΥΥ εφαρμόστηκε το 2013 στο πλαίσιο των μνημονιακών μέτρων που επιβλήθηκαν στη χώρα μας, με στόχο το «ψαλίδισμα» των πάγιων εξόδων, όπως έγινε σε διάφορους τομείς παροχής δημοσίων αγαθών και κοινωνικά αναγκαίων υπηρεσιών. Από τότε, καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί προκειμένου να γίνει πραγματική αξιολόγηση των αναγκών των πολιτών και να χρηματοδοτηθεί αντίστοιχα ο ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τους φορείς των υγειονομικών, το clawback οδηγεί σε μείωση έως και 60% του μισθού των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τους γιατρούς και τους εκπροσώπους των διαγνωστικών εργαστηρίων, έχουν πραγματοποιηθεί αναρίθμητες συσκέψεις με τον υπουργό Υγείας, ο οποίος υποστηρίζει ότι αντιλαμβάνεται το φλέγον πρόβλημα, ωστόσο δεν υπάρχει καμία πρόθεση για επιπλέον χρηματοδότηση.

Τα αιτήματα των υγειονομικών του ΕΟΠΥΥΥ

Τα διαγνωστικά εργαστήρια και ιατρεία ζητούν μεταξύ άλλων:

  • «Κούρεμα» των τεχνητών χρεών που τους φόρτωσε ο ΕΟΠΥΥ τα έτη 2013-2021, όπως «κουρεύτηκαν» ακόμα και δάνεια πολιτών (επιστρεπτέα προκαταβολή),
  • Περιορισμό του claw back με ανώτατο όριο το 10% για το 2022 και στόχο την πλήρη εξάλειψη του, παράλληλα με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων (διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, real time έλεγχος κλπ). Αν δεν υπάρξει έξτρα χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί ζητούν να εκτελούν τις εξετάσεις που μπορεί να πληρώσει το Υπουργείο Υγείας (plafond) και όχι να πληρώνουν οι ίδιοι τις εξετάσεις για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ,
  • Η εφαρμογή των λεγομένων «κριτηρίων ποιότητας» από τον ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς, δηλαδή τους Ιατρικούς Συλλόγους και τις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος της αδειοδότησης των εργαστηρίων θα πρέπει να παραμείνει στην αρμοδιότητα των οικείων Ιατρικών Συλλόγων.

Το Συντονιστικό Όργανο ενημερώνει πως έχει αποφασίσει να συνεδριάσει εκ νέου, τη Δευτέρα 30 Μαϊου, μετά τη λήξη της τριήμερης απεργίας, προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες ενέργειές του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Νέα προηγμένη μέθοδος διάγνωσης της επιληψίας σε ασθενείς

Ρωσία: Νέα πρωτοπόρα μέθοδος για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ

Νέα έρευνα εικάζει την προέλευση της Covid-19

ΕΟΦ: Απαγόρευση διάθεσης και διακίνησης συμπληρώματος διατροφής

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα