Ο Δρ. Μπασκίν Οράν, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, στη στήλη του στο διαδικτυακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Artı Gerçek, αποκαλύπτει ότι η Τουρκία έχει κατασχέσει τη σύνταξη του εξέχοντος εκδότη, συγγραφέα και ακτιβιστή της ελευθερίας του λόγου, Ραγκίπ Ζαράκολου, και επιδιώκει την έκδοσή του από τη Σουηδία, όπου ζει εξόριστος από το 2013. Στη στήλη του, ο Δρ. Οράν αναφέρεται σε απόφαση του 3ου Ποινικού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης τον Δεκέμβριο του 2019:
«Για να προσέλθει ο φυγάς κατηγορούμενος ονόματι Ζαράκολου στις ακροάσεις, αποφασίστηκε εν μέρει η κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων, δικαιωμάτων και απαιτήσεων του και αποφασίστηκε οι πληρωμές που πρόκειται να γίνουν στον Ζαράκολου από τη Διοίκηση Κοινωνικής Ασφάλισης (SGK) να κατασχεθούν».
Στη στήλη του, ο Δρ. Οράν γράφει πως «ο Ζαράκολου δεν είναι φυγάς. Πήγε στο εξωτερικό με το διαβατήριό του και είναι γνωστή η διεύθυνσή του εκεί… Ακόμα και αν ήταν φυγάς δεν μπορεί να κατασχεθεί ο μισθός της σύνταξής του. Υπάρχει μια απόφαση της Συνέλευσης των Πολιτικών Επιμελητηρίων του Ακυρωτικού Δικαστηρίου που λέει ότι οι συνταξιοδοτικοί μισθοί δεν μπορούν να κατασχεθούν».
Ο Δρ. Οράν υπενθύμισε περαιτέρω ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας την 18η Δεκεμβρίου του 2019 απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση του Ζαράκολου σε μια «τελική απόφαση».
Τα σχόλια του Δρ. Οράν έγιναν εν μέσω πρόσφατων αναφορών ότι η τουρκική κυβέρνηση υπέβαλε κατάλογο ατόμων στη Σουηδία με αίτημα την έκδοσή τους στην Τουρκία με αντάλλαγμα την υποστήριξή της για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Το όνομα του Ζαράκολου φέρεται να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα.
Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία ζήτησε από τη Σουηδία να «εκδώσει 30 τρομοκράτες, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν να το κάνουν». Τούρκοι εισαγγελείς είχαν κατηγορήσει στο παρελθόν τον Ζαράκολου για «υποστήριξη και υποκίνηση τρομοκρατίας» για μια ομιλία του το 2011 στην Πολιτική Ακαδημία του πλέον ανενεργού φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP).
Το 2018, η Τουρκία επιδίωξε την έκδοση κόκκινου συναγερμού για τον Ζαράκολου από την INTERPOL, όμως το αίτημα απορρίφθηκε από τον διεθνή αστυνομικό οργανισμό.