Τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για υιοθεσία παιδιού, καθώς οποιαδήποτε άλλη μεταχείριση θα αποτελούσε διάκριση και δεν θα ήταν σύμφωνη με την ευρωπαϊκή πρακτική, δήλωσε το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Κροατίας σε μια ιστορική απόφαση που έθεσε τέλος στην εξαετή δικαστική διαμάχη ενός ομόφυλου ζευγαριού.
«Λαμβάνοντας υπόψη τη θέση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Δικαστήριο αναφέρει ότι η διαφορετική μεταχείριση προσώπων που βρίσκονται σε παρόμοιες καταστάσεις, με βάση αποκλειστικά τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, αποτελεί μορφή διάκρισης», αναφέρει η απόφαση που μεταδίδει το Telegram.hr.
Ο Ivo Šegota και ο Marijan Kožić, ισόβιοι σύντροφοι από το Ζάγκρεμπ, υπέβαλαν αίτηση σε τοπικό κοινωνικό κέντρο για να υιοθετήσουν ένα παιδί το 2016, αλλά απορρίφθηκε σταθερά από διάφορα ιδρύματα, τα οποία δήλωσαν ότι οι ισχύοντες κανονισμοί στην Κροατία δεν προβλέπουν αυτή τη δυνατότητα.
Η απόφαση του Δικαστηρίου απέρριψε ουσιαστικά την έφεση του υπουργείου δημογραφίας, οικογένειας και κοινωνικών πολιτικών της χώρας, το οποίο επεδίωκε να ανατρέψει μια θετική απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου του Ζάγκρεμπ από το 2021.
Η Κροατία, η οποία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2013, είναι μια σταθερά ρωμαιοκαθολική χώρα και η εκκλησία ασκεί σημαντική επιρροή στη δημόσια ζωή.
Η πρόσβαση στην άμβλωση – αν και ονομαστικά κατοχυρώνεται από τον νόμο μέχρι τις 10 εβδομάδες της εγκυμοσύνης – γίνεται όλο και πιο δύσκολη στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς πολλοί γιατροί αρνούνται να την εκτελέσουν, επικαλούμενοι αντίρρηση συνείδησης.