ΑΘΗΝΑ
13:38
|
28.09.2023
Πιθανή ακόμα και από τον πρώτο γύρο η εκλογή του στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου στη Βραζιλία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ακόμα και νικητής από τον πρώτο γύρο θεωρείται πιθανό να βγει ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου στη Βραζιλία, καθώς σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις όχι μόνο εξακολουθεί να προηγείται στην πρόθεση ψήφου, αλλά αυξάνει συνεχώς τη διαφορά του από τον νυν πρόεδρο Ζαϊχ Μποσλονάρου.

Σε δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε, χθες Πέμπτη, από το ινστιτούτο Datafolha, το 48% των Βραζιλιάνων εξέφρασε την πρόθεση να ψηφίσει τον κεντροαριστερό πρώην πρόεδρο, ενώ το 27% τον ακροδεξιό νυν πρόεδρο Μπολσονάρου.

Ο Λούλα αυξάνει έτσι το προβάδισμά του στις 21 εκατοστιαίες μονάδες ενόψει του πρώτου γύρου. Προηγούμενη δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου, που είχε δημοσιευθεί πριν δύο μήνες, στις 24 Μαρτίου, τον έφερε να έχει 17 μονάδες διαφορά έναντι του νυν προέδρου Μπολσονάρου.

Ωστόσο οι δύο έρευνες έχουν διαφορά, καθώς αυτή του Μαρτίου προέβλεπε το σενάριο της συμμετοχής και άλλων υποψηφίων, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν αποσυρθεί στο μεταξύ από την κούρσα.

Στα τέλη Απριλίου, δημοσκόπηση του ινστιτούτου PoderData έδειξε αντίθετα πως ο Μπολσονάρου (36%) μείωνε δραστικά τη διαφορά από τον πρώην πρόεδρο (41%).

Αντίθετα, κατά τη δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες, ο πρώην πρόεδρος (2003-2010) οδεύει να κερδίσει από τον πρώτο γύρο, με το 54% έναντι 30% του αντιπάλου του, εάν αφαιρεθούν τα άκυρα και τα λευκά, αν ληφθούν υπόψη μόνο τα έγκυρα ψηφοδέλτια.

Σε περίπτωση που διεξαχθεί δεύτερος γύρος, ο 76χρονος ιστορικός ηγέτης του Κόμματος Εργαζομένων (PT) θα κερδίσει τον 67χρονο νυν πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, με 25 μονάδες διαφορά (58% έναντι 33%), τρεις περισσότερες από ό,τι προβλεπόταν τον Μάρτιο.

Η δημοσκόπηση αυτή είναι η πρώτη που διενεργήθηκε αφού οι υποψηφιότητες που ετοιμάζονταν να θέσουν ο πρώην δικαστής ειδικευμένος σε υποθέσεις διαφθοράς Σέρζου Μούρου -πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του κ. Μπολσονάρου- και ο κεντροδεξιός πρώην κυβερνήτης στο Σαν Πάουλου, ο Ζουάου Ντόρια, αποσύρθηκαν.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο κεντροαριστερός υποψήφιος Σίρου Γκόμες (7%). Η γερουσιάστρια Σιμόνι Τέμπετ και ο κεντρώος Αντρέ Ζανόν μοιράζονται την τέταρτη και την πέμπτη θέση (2%).

Η δημοσκόπηση της Νταταφόλια δείχνει ότι το γεγονός πως δεν διαπιστώνεται καμία «βελτίωση» της κατάστασης της οικονομίας μπορεί να δημιουργήσει «θετική τάση για τον Λούλα», εκτίμησε ο πολιτικός αναλυτής Κρεομάρ ντε Σόουζα.

Εξάλλου, πρόσθεσε ο αναλυτής μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο κ. Μπολσονάρου δυσκολεύεται περισσότερο από τον αντίπαλό του να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους που δεν είναι οπαδοί του.

Η δημοσκόπηση της Νταταφόλια διενεργήθηκε προχθές Τετάρτη και χθες Πέμπτη σε 181 πόλεις της Βραζιλίας· έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ∓ 2%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μιτρόβιτσα: Μία πόλη χωρισμένη στα δύο

Κασσελάκης: Πηγαίνει φαντάρος στη Ρω για 20 μέρες

Τίτλοι τέλους για την αυτόνομη Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Επίθεση Μπέου στον Αλκίνοο Ιωαννίδη: «Φωνάξτε τον φλώρο να βοηθήσει»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα