Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν παγώσει περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας αξίας περίπου 23 δισεκατομμυρίων ευρώ (24,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων), δήλωσε σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντιντιέ Ρέιντερς, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά έναν αριθμό που αναμενόταν να είναι πολύ υψηλότερος.
Η Ρωσία έχει δηλώσει δημόσια ότι οι δυτικές κυρώσεις οδήγησαν στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζάς της αξίας περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.
Από αυτά τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία, λιγότερο από το ένα δέκατο βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ, δήλωσε ο ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είπε ότι περίπου 23 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν παγώσει στην ΕΕ από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, αριθμός κατά πολύ μικρότερος από τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν παγώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Επιπλέον, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επίσης παγώσει υλικά περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με ολιγάρχες και αξιωματούχους με δεσμούς με το Κρεμλίνο, όπως γιοτ και βίλες, αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τον Ρέιντερς.
Δεν εξήγησε γιατί η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έχει όπως φαίνεται προσελκύσει τόσο λίγα περιουσιακά στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.
Αρνήθηκε επίσης να αναφέρει εάν όλες οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν αναφέρει το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.
Παραδοσιακά, πολλές κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διστακτικές όσον αφορά την πλήρη επιβολή των κυρώσεων της ΕΕ, και ορισμένες από αυτές έχουν αρνηθεί να δηλώσουν δημόσια εάν έχουν δεσμεύσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της Κομισιόν υποστήριξε ότι η ποινικοποίηση της παραβίασης των κυρώσεων από την ΕΕ θα αποτρέψει τον κατακερματισμό μεταξύ εθνικών συστημάτων και θα εξασφαλίσει μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση στο ζήτημα.