Τα Φίτζι θα γίνουν η 14η χώρα και το πρώτο νησιωτικό έθνος του Ειρηνικού που θα ενταχθεί στο «Οικονομικό Πλαίσιο του Ινδικού – Ειρηνικού» (IPEF )του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος, δίνοντας ώθηση στις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη κινεζική επιρροή στην περιοχή.
Η ανακοίνωση έγινε καθώς ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι έφτασε στο μικρό νησιωτικό συγκρότημα Κιριμπάτι ως μέρος μιας περιοδείας σε οκτώ νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού, που αποτελούν πεδίο του ισχυρού Σινοαμερικανικού ανταγωνισμού. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Γουάνγκ θα συμμετέχει στη δεύτερη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των νησιών της περιοχής που θα πραγματοποιηθεί στα νησιά Φίτζι στις 30 Μαΐου.
Ενός ανταγωνισμού που εντάθηκε με την υπογραφή συμφώνου ασφαλείας Κίνας και Νήσων Σολομώντα, που προκάλεσε συναγερμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, οι οποίες φοβούνται ότι το Πεκίνο σκοπεύει να δημιουργήσει στρατιωτική βάση στην περιοχή, εικασία που διέψευσε χθες ο Κινέζος ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψή του στην Χονιάρα, πρώτο σταθμό της περιοδείας του.
Υπογραμμίζοντας τις δηλώσεις του Κινέζου ΥΠΕΞ, σε ανακοίνωσή του, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η Κίνα δεν «επενέβη ποτέ στις εσωτερικές υποθέσεις των νησιωτικών χωρών», δεν αναζητά «σφαίρα επιρροής» στην περιοχή και δεν «άφησε ποτέ οποιαδήποτε νησιωτική χώρα βυθισμένη στο χρέος ή την ασφάλεια».
Το ταξίδι του Γουάνγκ στην περιοχή συμπίπτει με την επίσκεψη στα Φίτζι της Αυστραλής υπουργού Εξωτερικών Πένυ Γουάνγκ, η οποία πρόκειται να συναντήσει τον πρωθυπουργό των Φίτζι Φρανκ Μπαϊνιμαράμα, αργότερα σήμερα.
Σε δήλωσή του, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και τα Φίτζι είναι ενωμένοι στη «δέσμευσή για μια ελεύθερη, ανοιχτή και ευημερούσα περιοχή» και η νησιωτική χώρα έχει μια ιδιαίτερα πολύτιμη προοπτική για τον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, ενώ η κυβέρνηση των Φίτζι δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε επίσημες ανακοινώσεις.
Αντί να ανοίξει την πρόσβαση στην αγορά όπως ένα παραδοσιακό σύμφωνο ελεύθερων συναλλαγών, το IPEF στοχεύει να προωθήσει κοινά πρότυπα σε τέσσερις γενικούς τομείς: το εμπόριο, τις αλυσίδες εφοδιασμού, την πράσινη ενέργεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Ο Μπάιντεν εγκαινίασε το IPEF, το οποίο περιλαμβάνει επίσης την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και το Βιετνάμ, στο Τόκιο τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της περιοδείας του με στόχο να επιβεβαιώσει τη δέσμευση των ΗΠΑ στην περιοχή.
Την Πέμπτη, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern προέτρεψε τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στην περιφερειακή εμπορική συμφωνία από την οποία αποχώρησαν το 2017, περιγράφοντας τη «Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για την Εταιρική Σχέση του Υπερειρηνικού» (CPTPP) ως το «χρυσό πρότυπο» για την ανάπτυξη βαθύτερων οικονομικών δεσμών.
Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Ισμαήλ Σάμπρι Γιάκομπ, νωρίτερα αυτό το μήνα, είπε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να «υιοθετήσουν μια πιο ενεργή εμπορική και επενδυτική ατζέντα» με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, οι οποίες είναι επιφυλακτικές απέναντι στις εντεινόμενες διεκδικήσεις του Πεκίνου αλλά εξαρτώνται επίσης από το κινεζικό εμπόριο.
Ο Μπάιντεν αντιστάθηκε στην ένταξη στο CPTPP, από την οποία η Ουάσιγκτον αποχώρησε υπό τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποστολή περισσότερων αμερικανικών θέσεων εργασίας στο εξωτερικό.
Με πληφορορίες από Al Jazeera