ΑΘΗΝΑ
01:16
|
07.07.2024
Η 76χρονη εξέτισε ποινή 20 ετών για τη συμμετοχή της στην υπόθεση ομηρίας στην πρεσβεία της Γαλλίας στη Χάγη το 1974.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αποφυλακίστηκε η συνιδρύτρια της ένοπλης οργάνωσης «Ιαπωνικός Ερυθρός Στρατός», Φουσάκο Σιγκενόμπου, έχοντας εκτίσει 20ετή ποινή φυλάκισης για τη συμμετοχή της στην υπόθεση ομηρίας το 1974 στην πρεσβεία της Γαλλίας στη Χάγη.

Η 76χρονη σήμερα Σιγκενόμπου συνελήφθη το 2000 στην Οσάκα. Τότε είχε δηλώσει: «Θα συνεχίσω τον αγώνα» και χαμογελώντας είχε υψώσει ψηλά τους δεμένους με χειροπέδες καρπούς της. Ο ένοπλος αγώνας του «Ιαπωνικού Ερυθρού Στρατού» επιδίωκε την ανατροπή της ιαπωνικής ηγεσίας και μοναρχίας και την πυροδότηση μιας παγκόσμιας σοσιαλιστικής επανάστασης. Η οργάνωση ήταν επίσης γνωστή ως Αντι-ιμπεριαλιστική Διεθνής Ταξιαρχία, Ταξιαρχία του Ιερού Πολέμου και Αντιπολεμικό Δημοκρατικό Μέτωπο. Θεωρείται υπεύθυνη για μια σειρά ομηριών, αεροπειρατειών αλλά και για την πολύνεκρη επίθεση στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ το 1972.

Η Φουσάκο Σιγκενόμπου καταδικάστηκε για την κατάληψη της πρεσβείας της Γαλλίας στη Χάγη της Ολλανδίας. Ο πρέσβης της Γαλλίας στη Χάγη μαζί με μερικά ακόμα μέλη του διπλωματικού προσωπικού κρατήθηκαν όμηροι για 100 ώρες από τρία μέλη της ένοπλης οργάνωσης.


Στον «Ιαπωνικό Ερυθρό Στρατό» αποδίδονται επίσης ευθύνες για την  υπόθεση αεροπειρατείας αεροσκάφους των Ιαπωνικών Αερογραμμών πάνω από την Ολλανδία το 1973, για την ανατίναξη διυλιστηρίου στη Σιγκαπούρη το 1974 και για τη βομβιστική επίθεση σε κλαμπ Αμερικανών αξιωματικών στη Νάπολη της Ιταλίας το 1988 με αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε Αμερικανών.

Η Σιγκενόμπου δεν συμμετείχε η ίδια στην επίθεση κατά της γαλλικής πρεσβείας. Ωστόσο, το 2006 η ιαπωνική δικαιοσύνη έκρινε ότι η επικεφαλής του «Ιαπωνικού Ερυθρού Στρατού» συνέδραμε στον συντονισμό της επίθεσης και ως εκ τούτου την καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 20 ετών. Τον Απρίλιο του 2001 κι ενώ Σιγκένομπου εξέτιε την ποινή της, δημοσίευσε ανακοίνωση, ανακηρύσσοντας τη διάλυση της οργάνωσης ισχυριζόμενη πως στο εξής οι μάχες τους θα έπρεπε να διεξάγονται δια της νομίμου οδού.

Κατά την έξοδό της σήμερα από το σωφρονιστικό κατάστημα η πρώην συνιδρύτρια της ένοπλης οργάνωσης ζήτησε συγγνώμη «για το κακό που προκάλεσε σε αθώους ανθρώπους» τα χρόνια του αγώνα της. «Μπορεί να έχει περάσει μισός αιώνας… αλλά προκαλέσαμε ζημιά σε αθώους ανθρώπους που ήταν ξένοι σε εμάς δίνοντας προτεραιότητα στη μάχη μας», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνελήφθη ένας 44χρονος για τη δολοφονία του 54χρονου τοπογράφου στο Ψυχικό

34 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Η έξυπνη Λεπέν και η AfD: Όχι τόσο κοντά

Κούβα: Πέθανε η πρώτη σύζυγος του Φιντέλ Κάστρο, η Μίρτα Ντιάς-Μπάλαρτ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα