Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Μόσχας να συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο, ανέφερε το Σάββατο η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.
“Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση των πραγμάτων στη διαπραγματευτική τροχιά, η οποία έχει παγώσει λόγω του Κιέβου. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στην επανέναρξη του διαλόγου”, ανέφερε η δήλωση.
Δυτικά όπλα
Ο Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μακρόν και τον Σολτς, τόνισε τον κίνδυνο εξοπλισμού της Ουκρανίας με δυτικά όπλα, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.
«Ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε επίσης το θέμα του επικίνδυνου συνεχιζόμενου εξοπλισμού της Ουκρανίας με δυτικά όπλα, προειδοποιώντας για τους κινδύνους περαιτέρω αποσταθεροποίησης της κατάστασης και επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Προβλήματα με τα τρόφιμα
Προβλήματα με τον εφοδιασμό τροφίμων προκλήθηκαν από αντιρωσικές κυρώσεις και άλλα λάθη της Δύσης, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος σε τηλεφωνική συνομιλία, μετέδωσε η υπηρεσία Τύπου.
«Με βάση συγκεκριμένα δεδομένα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξήγησε τους πραγματικούς λόγους για τις δυσκολίες με τις προμήθειες τροφίμων, οι οποίες ήταν αποτέλεσμα των λανθασμένων οικονομικών και χρηματοοικονομικών πολιτικών των δυτικών χωρών, καθώς και των αντιρωσικών κυρώσεων που επέβαλαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το Κρεμλίνο σημείωσε, «η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εξεύρεση επιλογών για απρόσκοπτες εξαγωγές σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας». «Η αύξηση των προμηθειών ρωσικών λιπασμάτων και αγροτικών προϊόντων θα συμβάλει επίσης στη μείωση της έντασης στην παγκόσμια αγορά τροφίμων, η οποία, φυσικά, θα απαιτούσε την άρση των σχετικών περιορισμών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές», ανέφερε το Κρεμλίνο.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε νωρίτερα ότι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση συνέβη πολύ πριν από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, λόγω παραγόντων όπως η πανδημία και εσφαλμένων υπολογισμών των δυτικών χωρών. Ταυτόχρονα, ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η τρέχουσα κατάσταση έχει επιδεινώσει το πρόβλημα και οι δυτικές κυρώσεις έχουν γίνει ένας από τους βασικούς λόγους για τη διακοπή της προμήθειας τροφίμων, που επιδείνωσε την κρίση.
Πηγή: TASS