ΑΘΗΝΑ
00:54
|
06.11.2024
Η Επιτροπή της Βενετίας προέτρεψε σε έκθεσή της να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές το συντομότερο δυνατό στην Τυνησία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Επιτροπή της Βενετίας προέτρεψε σε έκθεσή της να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές το συντομότερο δυνατό στην Τυνησία για να ενεργοποιηθεί εκ νέου το κοινοβούλιο πριν από τη διοργάνωση δημοψηφίσματος.

Η έκθεση, που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, πρόσθεσε ότι εάν πρέπει να εφαρμοστεί μια αναθεώρηση του εκλογικού νόμου, θα πρέπει να προηγηθούν ευρείες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή πολιτικών δυνάμεων και συνιστωσών της κοινωνίας των πολιτών για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τους εκλογικούς κανόνες.

Η Επιτροπή της Βενετίας επιβεβαίωσε την ανάγκη η Ανεξάρτητη Ανώτατη Αρχή Εκλογών (ISIE) να εποπτεύει τις εκλογές. Η έκθεση ανέφερε ότι το νέο κοινοβούλιο θα μπορούσε στη συνέχεια να αλλάξει και να βελτιώσει το νόμο της ISIE και να τροποποιήσει το Σύνταγμα.

Η έκθεση διευκρίνισε ότι εάν ο πρόεδρος Καΐς Σαϊέντ αρνηθεί να αναβάλει το δημοψήφισμα, οι προθεσμίες για την προετοιμασία των αναθεωρήσεων και αλλαγών στο Σύνταγμα θα πρέπει να παραταθούν όσο το δυνατόν περισσότερο, εκτός από την καθυστέρηση της ημερομηνίας του δημοψηφίσματος.

Η Επιτροπή της Βενετίας συνέστησε τη σύσταση επιτροπής που θα εκπροσωπεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στοιχεία της κοινωνίας της Τυνησίας. Επιπλέον, η Επιτροπή όρισε ότι πρέπει να δηλωθεί ρητά ότι, σε περίπτωση που οι ψηφοφόροι απορρίψουν το νέο νομοσχέδιο, το Σύνταγμα του 2014 θα είναι σε ισχύ εν αναμονή της τροποποίησης από εκλεγμένο κοινοβούλιο.

Η έκθεση τόνιζε τον καθορισμό ενός ελάχιστου ορίου για την επικύρωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος και την ανάθεση στην ISIE με την παλιά της μορφή για την επίβλεψη του δημοψηφίσματος.

Η επιτροπή έκρινε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να διοργανωθεί ένα αξιόπιστο και νόμιμο δημοψήφισμα χωρίς σαφείς και προκαθορισμένους κανόνες και ελλείψει του κειμένου του νέου Συντάγματος που θα υποβληθεί στο δημοψήφισμα.

Η Επιτροπή της Βενετίας έκρινε ότι η κατάργηση του διατάγματος αριθ. 22 του 2022, που αναθεωρεί τη σύνθεση της ISIE, είναι απαραίτητη για τη νομιμότητα και την αξιοπιστία οποιωνδήποτε εκλογών.

Εργατικό σωματείο Τυνησίας: «Το διάταγμα του δημοψηφίσματος για το νέο σύνταγμα δεν είναι δεσμευτικό»

Ο Γενικός Γραμματέας του Γενικού Συνδικάτου της Τυνησίας (UGTT) Νουρεντίν Ταμπούμπι εξέφρασε την άποψή του την Παρασκευή ότι το προεδρικό διάταγμα σχετικά με το δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα της χώρας, που έχει προγραμματιστεί για τον προσεχή Ιούλιο, «δεν είναι δεσμευτικό».

Αυτό έγινε σε δήλωση τύπου στο περιθώριο έναρξης των εργασιών του Εθνικού Διοικητικού Σώματος για το Οικονομικό και Κοινωνικό Πρόγραμμα της UGTT (της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης στην Τυνησία).

«Το προεδρικό διάταγμα που αφορά την παρότρυνση των ψηφοφόρων να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για ένα νέο σύνταγμα της χώρας στις 25 Ιουλίου δεσμεύει μόνο όσους το έχουν υπογράψει και δεν δεσμεύει την UGTT», επιβεβαίωσε ο Ταμπούμπι.

Και πρόσθεσε: «Η UGTT δεν θα συμμετάσχει στον εθνικό διάλογο όσο απουσιάζουν οι αναθεωρήσεις που είναι ικανές να επιτύχουν στην πολιτική συζήτηση για τις επιλογές και την κατάσταση στη χώρα».

Την Τετάρτη, ο Πρόεδρος Καΐς Σαϊέντ εξέδωσε διάταγμα καλώντας τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν σε δημοψήφισμα για ένα νέο σύνταγμα της χώρας στις 25 Ιουλίου, αγνοώντας τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης να σταματήσει αυτό το αμφιλεγόμενο βήμα.

Το διάταγμα εκδόθηκε πέντε ημέρες μετά την έκδοση άλλου διατάγματος που ορίζει τη σύσταση Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Νέα Δημοκρατία, δύο συμβουλευτικών επιτροπών και μία για τον εθνικό διάλογο, ενώ όλα τα πολιτικά κόμματα αποκλείονται από αυτές τις επιτροπές. Η αποστολή της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι να προετοιμάσει τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος.

Σε άλλο πλαίσιο, ο Ταμπούμπι δήλωσε: «Είναι παράδοξο όταν η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για τις μεταρρυθμίσεις, ενώ η Προεδρία λέει την ίδια στιγμή ότι έχει ιδρύσει ένα σώμα για να συζητήσει τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στη χώρα».

Η υπουργός Οικονομικών της Τυνησίας Σιχάμ Νομσιέχ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση της χώρας της θα πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ τις επόμενες εβδομάδες, με σκοπό να οδηγήσουν στην έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Στη συνέχεια, η οργάνωση I Watch της Τυνησίας κάλεσε τους Τυνήσιους ψηφοφόρους, μέσω δήλωσης που δημοσιεύτηκε στην επίσημη σελίδα της στο Facebook, να «μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα».

Η οργάνωση εξέφρασε: “Πλήρη ετοιμότητα να συμμετάσχει σε αγωνιστικά κινήματα με στόχο να παροτρύνουν τους πολίτες να μην συμμετάσχουν στη φάρσα του δημοψηφίσματος για το σύνταγμα. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να δωροδοκηθούν”.

Η οργάνωση πρόσθεσε: «Το σύνταγμα, το οποίο θα συνταχθεί από τον εκπρόσωπο των οικογενειών που πάντα μονοπωλούσαν τον πλούτο και την εξουσία και επωφελήθηκαν από κάθε πολιτική που υιοθέτησε το κράτος, δεν θα αλλάξει την πραγματικότητα των Τυνήσιων από καμία άποψη», αναφερόμενη στον Σαμίρ Ματζούλ, πρόεδρο της Τυνησιακής Συνομοσπονδίας Βιομηχανίας, Εμπορίου και Χειροτεχνίας UTICA.

Η ανακοίνωση καλεί επίσης τους δικηγόρους: «Να σταθούν ως ένα απόρθητο φρούριο με τα συμφέροντα του επαγγέλματός τους και να αντιταχθούν στην ένταξη του πρώην επικεφαλής του Δικηγορικού Συλλόγου της Τυνησίας Ιμπραΐμ Μπουντερμπάλα στη Συμβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων».

Η ανακοίνωση τονίζει: «Η άρνηση της οργάνωσης να διεξαγάγει δημοψήφισμα σε τόσο δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες θα οδηγήσει σε επικίνδυνες παγίδες που θα περιπλέξουν περαιτέρω την κατάσταση».

Από τις 25 Ιουλίου, η Τυνησία γνώρισε μια σοβαρή πολιτική κρίση, όταν ο Σαϊέντ επέβαλε έκτακτα μέτρα, όπως η διάλυση της κυβέρνησης, η διάλυση του κοινοβουλίου και του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου και η έκδοση νομοθεσίας με προεδρικά διατάγματα.

Ο Σαϊέντ αποφάσισε επίσης να ορίσει πρόωρη ημερομηνία για τις κοινοβουλευτικές εκλογές στις 17 Δεκεμβρίου και παραχώρησε στον εαυτό του το δικαίωμα να διορίσει τρία από τα επτά μέλη της Ανεξάρτητης Ανώτατης Αρχής για τις Εκλογές, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της.

Οι δυνάμεις της Τυνησίας θεωρούν αυτά τα μέτρα «πραξικόπημα κατά του συντάγματος», ενώ άλλες δυνάμεις τα θεωρούν ως «διόρθωση της πορείας της επανάστασης του 2011». Ενώ ο Σαϊέντ, ο οποίος ξεκίνησε μια πενταετή προεδρική θητεία το 2019, θεώρησε τα μέτρα του ως «μέτρα βάσει των διατάξεων του συντάγματος για την προστασία του κράτους από έναν άμεσο κίνδυνο».

Πηγή: Middle East Monitor

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Νετανιάχου απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας

Μάχες με Βορειοκορεάτες βλέπει ο Ζελένσκι

Αύριο στην Κωνσταντινούπολη ο νέος γύρος ελληνοτουρκικού διαλόγου

Προεδρικές Εκλογές 2024: Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις κάλπες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα