ΑΘΗΝΑ
05:43
|
19.04.2024
Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην υποψήφιο για την προεδρία Αμπντέλ Μονέιμ Αμπούλ Φούτουχ σε κάθειρξη 15 ετών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην υποψήφιο για την προεδρία Αμπντέλ Μονέιμ Αμπούλ Φούτουχ και πολλές εξέχουσες προσωπικότητες της απαγορευμένης Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης την Κυριακή, με κατηγορίες όπως συνωμοσία για την ανατροπή του κράτους.

Ο Αμπούλ Φούτουχ, ο οποίος είναι 70ρης και σύμφωνα με την οικογένειά του πάσχει από πολλές ιατρικές παθήσεις, καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση, με την επιφύλαξη της έφεσης, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου.

Οργανώσεις για τα δικαιώματα λένε ότι χιλιάδες πολιτικοί, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι κρατούνται στην Αίγυπτο μετά από άδικες δίκες ή χωρίς νομική βάση.

Ο Αμπούλ Φούτουχ παραιτήθηκε από την Μουσουλμανική Αδελφότητα το 2011 μετά από διαφωνίες σχετικά με τον ρόλο της θρησκείας στην πολιτική και ίδρυσε το πιο κεντρώο κόμμα Ισχυρή Αίγυπτος, ξεκινώντας μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα για την προεδρία το 2012.

Το υπουργείο Εσωτερικών τον κατηγόρησε αργότερα ότι συναντήθηκε με ηγέτες της Αδελφότητας για να προκαλέσει αναταραχή, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε.

Συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2018 μετά από συνεντεύξεις που άσκησαν έντονη κριτική στον Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι, έναν μήνα πριν επανεκλεγεί ο Σίσι.

Άλλοι που καταδικάστηκαν την Κυριακή περιλαμβάνουν τον Μοχάμεντ αλ-Κασάς, αναπληρωτή του Αμπούλ Φούτουχ, ο οποίος καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη, τον Μαχμούντ Εζάτ, τον πρώην εν ενεργεία ηγέτη της Αδελφότητας που κρατήθηκε στο Κάιρο το 2020, ο οποίος καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη, και τον Ιμπραχίμ Μουνίρ, έναν ηγέτη της Αδελφότητας που ζει εξόριστος, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Η Αίγυπτος απαγόρευσε την Αδελφότητα αφού ο Σίσι, τότε αρχηγός του στρατού, ηγήθηκε της ανατροπής του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Αδελφότητας Μοχάμεντ Μόρσι μετά από μαζικές διαδηλώσεις το 2013.

Οι αρχές κατηγορούν την Αδελφότητα για προώθηση μαχητικότητας και ανατροπής, κατηγορίες που αρνείται κατηγορηματικά.

Ο Μόρσι πέθανε αφού κατέρρευσε σε μια αίθουσα δικαστηρίου φυλακής το 2019, ενώ άλλοι ηγέτες της ομάδας φυλακίστηκαν ή εγκατέλειψαν τη χώρα ως αποτέλεσμα μιας εκτεταμένης καταστολής της πολιτικής διαφωνίας που επεκτάθηκε σε φιλελεύθερους αλλά και ισλαμιστές επικριτές.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα