ΑΘΗΝΑ
21:07
|
07.06.2023
Η υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε ότι η χώρα μας «είναι απολύτως προετοιμασμένη» για ένα θετικό αποτέλεσμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Διά της διπλωματικής οδού θα αναζητηθούν οι ημερομηνίες» των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η υπουργός εξήγησε ότι η χώρα μας «είναι απολύτως προετοιμασμένη» για ένα θετικό αποτέλεσμα, ενώ αναφέρθηκε και στους λόγους που η ελληνική διεκδίκηση συγκινεί τον υπόλοιπο κόσμο. «Η διεθνής κοινότητα δικαιούται να δει το αριστουργηματικής τέχνης δημιούργημα στο σύνολό του, επανενωμένο, εδώ, στο Μουσείο της Ακρόπολης, και όχι διαμελισμένο ανάμεσα στην Αθήνα και το Λονδίνο», υποστήριξε η κ. Μενδώνη. Επίσης σχολίασε τις πρόσφατες δηλώσεις εκπροσώπων του Βρετανικού Μουσείου και αναφέρθηκε στους σημαντικότερους «σταθμούς» στην υπόθεση του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα, όπως η Απόφαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO, τον Σεπτέμβριο του 2021, και η θεαματική μεταστροφή της βρετανικής κοινής γνώμης.

«Ο υποδιευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, ιστορικός ο ίδιος, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η βίαιη απόσπαση των Γλυπτών από τον Έλγιν με πριόνια και άλλους ακραίους τρόπους, δεν είναι απλώς ‘μια άποψη’, αλλά ένα γεγονός ιστορικά και αρχαιολογικά απολύτως τεκμηριωμένο. Μία από τις αποδείξεις είναι και η επιστολή του Λουζιέρι, που αναφέρατε. Οι πριονισμένες μετόπες ίστανται αδιάψευστοι μάρτυρες. Ο Έλγιν συμπεριφέρθηκε ως κοινός αρχαιοκάπηλος. Τέτοιου είδους δηλώσεις, προφανώς αποτελούν ένα ακόμη δείγμα της παρελκυστικής πολιτικής, που ακολουθεί η βρετανική πλευρά, μαζί με το πινγκ-πονγκ μεταξύ της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και Βρετανικού Μουσείου ως προς την ευθύνη και την αρμοδιότητα επί των Γλυπτών. Όπως γνωρίζετε, το ΥΠΠΟΑ απάντησε ότι προφανώς ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου έχει έλλειμμα ενημέρωσης», είπε η υπουργός Πολιτισμού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Την αναγνώριση μαροκινής κυριαρχίας στη Δυτική Σαχάρα μελετά το Ισραήλ

Ιράν: Για Βενεζουέλα, Νικαράγουα, Κούβα, αναχωρεί ο Εμπραχίμ Ραϊσί

Συναντήσεις σε Πρίστινα και Βελιγράδι είχε ο Γκάμπριελ Εσκομπάρ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ουκρανία: Έκρηξη σε αγωγό-κλειδί για την συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα