Την συναίνεση ως θεμελιώδη παράγοντα για τον χαρακτηρισμό της σεξουαλικής επαφής ως βιασμού έθεσε με νομοσχέδιό του το κοινοβούλιο της Ισπανίας απαλλάσσοντας τις επιζήσασες σεξουαλικών επιθέσεων από την υποχρέωση να αποδείξουν ότι ασκήθηκε βία ή απειλές εναντίον τους, με την Ισπανία να επιχειρεί να συμπεριληφθεί στη λίστα των ευρωπαϊκών κρατών που ορίζουν τον βιασμό ως σεξουαλική επαφή χωρίς συναίνεση.
Το εν λόγω νομοσχέδιο, ευρέως γνωστό ως “Μόνο το ναι σημαίνει ναι”, επιδιώκει να αντιμετωπίσει τον ασαφή ορισμό της συναίνεσης στην ισπανική νομοθεσία, καθώς ελλείψει συγκεκριμένου ορισμού, οι αποφάσεις σχετικά με το αν υπήρξε εγκληματική σεξουαλική πράξη βασίζονταν επί μακρόν σε αποδεικτικά στοιχεία περί βίας, αντίστασης ή εκφοβισμού, όπως επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα του Guardian.
Ο νέος νόμος, ο οποίος θα πρέπει στη συνέχεια να υποβληθεί σε ψηφοφορία στη Γερουσία, ορίζει τη συναίνεση ως τη ρητή έκφραση της βούλησης ενός ατόμου, καθιστώντας σαφές ότι η σιωπή ή η παθητικότητα δεν ισοδυναμούν με συναίνεση, ενώ η μη συναινετική σεξουαλική επαφή μπορεί να επισύρει ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών.
«Από σήμερα, η Ισπανία είναι μια πιο ελεύθερη και ασφαλής χώρα για όλες τις γυναίκες», δήλωσε στο κοινοβούλιο η υπουργός ισότητας, Ιρένε Μοντέρο, σημειώνοντας πως «θα ανταλλάξουμε τη βία με την ελευθερία, θα ανταλλάξουμε τον φόβο με την επιθυμία».
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και άλλα μέτρα, όπως την εκπαίδευση σχετικά με την έμφυλη ισότητα, την υποχρέωση των ανηλίκων που διαπράττουν σεξουαλικά εγκλήματα να υποβάλλονται σε σεξουαλική εκπαίδευση, και τη δημιουργία ενός δικτύου 24ωρων κέντρων κρίσης για της επιζήσασες και τους επιζήσαντες σεξουαλικών επιθέσεων και τα μέλη των οικογενειών τους.
Κατά το δημοσίευμα του Guardian, έρεισμα για την εν λόγω νομοθετική αλλαγή αποτέλεσε ο σάλος προκλήθηκε από την υπόθεση ομαδικού βιασμού κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ταυροδρομίας San Fermin στην Παμπλόνα το 2016, με πέντε κατηγορούμενους να κρίνονται ένοχοι για σεξουαλική κακοποίηση αλλά όχι για βιασμό, καθώς το θύμα δεν θεωρήθηκε ότι είχε αντιταχθεί σε αυτό που συνέβαινε. Οι αποφάσεις αυτές προκάλεσαν εκτεταμένες διαμαρτυρίες και εκκλήσεις προκειμένου να ενταχθεί η Ισπανία στις δώδεκα άλλες χώρες της Ευρώπης που ορίζουν τον βιασμό ως σεξουαλική επαφή χωρίς συναίνεση, σύμφωνα με ανάλυση της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2020.