ΑΘΗΝΑ
06:16
|
27.04.2024
Οι εμπορικές συνομιλίες Κίνας-Ελβετίας έχουν σταματήσει, καθώς η Βέρνη αντιμετωπίζει πιο επικριτικά το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Πεκίνου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι προσπάθειες της Ελβετίας να ανανεώσει τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την Κίνα έχουν σταματήσει καθώς η Βέρνη αντιμετωπίζει πιο επικριτικά το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Πεκίνου, ανέφεραν την Κυριακή οι ελβετικές εφημερίδες.

Η Ελβετία και η Κίνα υπέγραψαν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου το 2013, την πρώτη τέτοια συμφωνία του Πεκίνου με μια οικονομία στην ηπειρωτική Ευρώπη. Η κίνηση χαρακτηρίστηκε ως μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία με στόχο να συμβάλει στην αύξηση του εμπορίου μεταξύ των δύο οικονομιών.

Η Ελβετία προσπαθεί να ενημερώσει τη συμφωνία για να επεκτείνει τις μειώσεις δασμών σε περισσότερα ελβετικά προϊόντα και να επεκτείνει τη συμφωνία ώστε να συμπεριλάβει χαρακτηριστικά βιωσιμότητας. Ωστόσο, το Πεκίνο δεν ασχολείται, ανέφεραν οι εφημερίδες.

«Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να συμφωνήσουμε σε μια κοινή λίστα θεμάτων που θα πρέπει να διερευνηθούν σε μεγαλύτερο βάθος», δήλωσε η Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων της Ελβετίας (SECO) σε δήλωση στην εφημερίδα SonntagsBlick.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο εκτός ωρών εργασίας την Κυριακή.

Το NZZ am Sonntag, υπό τον τίτλο «Το κινεζικό αδιέξοδο», είπε ότι η Ελβετία έχει γίνει πιο επικριτική για το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας.

Μια ελβετική κοινοβουλευτική πρωτοβουλία που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Εθνικού Συμβουλίου κατήγγειλε την καταναγκαστική εργασία Ουιγούρων στη βορειοδυτική Κίνα ως «πραγματικό πρόβλημα».

Δυτικά κράτη και οργανώσεις για τα δικαιώματα κατηγορούν τις αρχές της Σιντζιάνγκ ότι κρατούν και βασανίζουν Ουιγούρους και άλλες μειονότητες σε στρατόπεδα. Το Πεκίνο αρνείται τις κατηγορίες και περιγράφει τους καταυλισμούς ως εγκαταστάσεις επαγγελματικής κατάρτισης για την καταπολέμηση του θρησκευτικού εξτρεμισμού.

Ο Ζαν-Φιλίπ Κολ, επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής στη βιομηχανική ένωση Swissmem, είπε στην NZZ am Sonntag ότι η Ελβετία θα πρέπει να επιδιώξει ήσυχη διπλωματία σχετικά με το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας.

«Αν εμείς, ως μικρή οικονομία, κουνάμε συνεχώς το δάχτυλο επιπλήττοντας την Κίνα, τίποτα δεν θα αλλάξει, εκτός από το ότι οι σχέσεις τελικά θα χαλάσουν», είπε στην εφημερίδα.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα