ΑΘΗΝΑ
02:05
|
18.05.2024
Ο δράστης φορούσε περούκα, ήταν καθισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, πέταξε την τούρτα στον πίνακα του Ντα Βίντσι και φώναξε: «Σκεφθείτε τη Γη, σκεφθείτε τον πλανήτη».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πόσα ακόμα θα υπομείνει η Μόνα Λίζα στο Λούβρο; Η αριστουργηματική προσωπογραφία του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, η οποία «δέχεται» χιλιάδες φλας καθημερινά στο μουσείο των Παρισίων, χθες το βράδυ (29/5) δέχθηκε τούρτα με κρέμα κάσταρντ από επισκέπτη-ακτιβιστή.

Το απόγευμα της Κυριακής, λίγο πριν το κλείσιμο του Λούβρου, ένας άνδρας πρόσφερε θέαμα στο μουσείο. Φορώντας γυναικεία περούκα, καθισμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, πλησίασε τον διάσημο πίνακα, σηκώθηκε ως εκ θαύματος και πέταξε ένα κομμάτι τούρτας με γέμιση κρέμας κάσταρντ. Αμέσως μετά πέταξε στον αέρα ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα και ακινητοποιήθηκε από το προσωπικό ασφαλείας. Η κρέμα κάσταρντ απλά λέρωσε το προστατευτικό γυαλί που βρίσκεται μπροστά από το ανεκτίμητο έργο τέχνης του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Ο «δράστης», απεδείχθη στην πορεία, πως είναι καλλιτέχνης και ακτιβιστής κατά της κλιματικής αλλαγής. Εξ ου και φώναξε ενώ βρισκόταν στα χέρια των σεκιούριτι: «Καλλιτέχνες σκεφθείτε τη Γη. Ο κόσμος καταστρέφει τον πλανήτη». Οι υπεύθυνοι του μουσείου καθάρισαν άμεσα το αινιγματικό χαμόγελο της Μόνα Λίζα και ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Η διεύθυνση του Λούβρου αρνήθηκε να σχολιάσει το περιστατικό ενώ δεν είναι σαφές αν έχει αναμειχθεί η γαλλική αστυνομία στην υπόθεση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μόνα Λίζα του Ντα Βίντσι δέχεται επίθεση. Το 2011 μια Ρωσίδα πέταξε ένα φλιτζάνι με τσάι στον πίνακα επειδή η Γαλλία της αρνήθηκε τη γαλλική υπηκοότητα και το προστατευτικό τζάμι υπέστη ζημιά. Το 1956, ο ίδιος πίνακας «επέζησε» από επίθεση με οξύ ενώ είχε μεταφερθεί για λίγο στο Μοντομπάν στη νότια Γαλλία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ η ορφανή αρκουδίτσα Μάρθα

Δωρεάν είσοδος σε όλα τα μουσεία και πλήθος εκδηλώσεων το Σάββατο 18 Μαΐου

Disiecta Membra #13: Το «Λυξόνταρμα» ή «Of Mice and Men»

Διεθνές Δικαστήριο Χάγης: Οργή ακτιβίστριας στην απολογία του Ισραήλ-«Είστε ψεύτες»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα